Κατά την προγραμματισμένη εισαγωγή ενός ασθενούς στο νοσοκομείο ή την κλινική, θα ζητηθούν τυπικά και μεταξύ άλλων:
- η αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
- ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου
- οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού, αντίγραφα από κάθε ιατρική πληροφορία σχετικά με τη νοσηλεία όπως ακτινογραφίες, αποτελέσματα εξετάσεων κ.α.
- η Κάρτα Ασφάλισης ή ο αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου εφόσον υπάρχει, το οποίο θα προβλέπει τη θέση νοσηλείας που δικαιούται ο ασφαλισμένος.
Η θέση νοσηλείας αφορά την κατηγορία δωματίου και υπηρεσιών που προβλέπεται σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο και έχει προεπιλέξει ο ασφαλισμένος κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου υγείας, εφόσον δεν έχει στην κατοχή του κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα που επιτρέπει προσαρμογή απαλλαγής και κατ’ επ΄επέκταση θέσης ανά περιστατικό. Τα συμβόλαια υγείας επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να επιλέξει μεταξύ:
- Α’ Θέσης, για δωμάτιο νοσηλείας ενός ατόμου αποκλειστικά και τιμολόγηση ως μονόκλινο.
- Β’ Θέσης, για δωμάτιο νοσηλείας δύο ατόμων αποκλειστικά και τιμολόγηση ως δίκλινο.
- Γ’ Θέση, για δωμάτιο νοσηλείας τριών ατόμων αποκλειστικά και τιμολόγηση ως τρίκλινο.
- LUX – Σουίτα, πολυτελές δωμάτιο με επιπλέον ανέσεις και παροχές συγκριτικά με ένα δωµάτιο που τιµολογείται ως µονόκλινο, η αμέσως ανώτερη κατηγορία από την Α’ Θέση νοσηλείας.
Αντίστοιχα, για νοσηλεία στο εξωτερικό, η ασφαλιστική εταιρεία θα ορίσει ένα ανώτατο ποσό για «δωμάτιο και τροφή» ανά ημέρα.
Αλλαγή θέσης: Πότε ωφελεί και πότε ζημιώνει
Τα συμβόλαια υγείας επιτρέπουν την αναβάθμιση θέσης νοσηλείας, κάτι που θα επιβαρύνει βέβαια τον ασφαλισμένο καθώς η αποζημίωση από την εταιρεία θα παραμείνει ίδια και τη διαφορά στο κόστος θα κληθεί να αναλάβει ο νοσηλευόμενος. Ούτως ειπείν, εάν επιλέξετε από το τρίκλινο να νοσηλευτείτε σε δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο, θα πρέπει να βάλετε το χέρι «βαθιά» στην τσέπη και να πληρώσετε τη διαφορά είτε να συμμετέχετε στα νοσήλια έναντι ποσοστού όπως 20% για αλλαγή μίας θέσης, 40% για διαφορά δύο θέσεων ή 60% για τρεις θέσεις.
Πέραν της θέσης νοσηλείας, προσθέτουν οι ειδήμονες της ασφαλιστικής αγοράς, καίριο ρόλο θα διαδραματίσει η επιλογή θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου, καθώς η αναβάθμιση σε δωμάτιο υψηλότερων προδιαγραφών σε μη συμβεβλημένη δομή υγείας μπορεί να στοιχίσει τη διπλάσια συμμετοχή στις δαπάνες νοσηλείας συγκριτικά με αλλαγή σε συμβεβλημένη.
Ιδιαίτερη περίπτωση ωστόσο αποτελεί η επιλογή χαμηλότερης θέσης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα αναλόγως του συμβολαίου που έχετε συνάψει. Έτσι, ενώ για τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα η επιλογής χαμηλότερης θέσης δεν θα επηρεάσει τον τρόπο αποζημίωσης, υπάρχουν ασφαλιστήρια που, σε περίπτωση επιλογής κατώτερης θέση νοσηλείας -από τη θέση Α’ συνήθως-, θα μειώσουν αυτομάτως και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να αμελείτε την λεπτομερή πληροφόρηση από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ή την εταιρεία πριν την επιλογή του ιδανικού συμβολαίου υγείας.
Ένα χρήσιμο tip
«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει»… Τη θυμόσοφη ρήση επισημαίνουν τα έμπειρα ασφαλιστικά στελέχη προς όσους σπεύδουν κατά την εισαγωγή να επιλέξουν ανώτερη θέση νοσηλείας αυθωρεί και παραχρήμα. Αυτό που προτείνουν είναι υπομονή καθώς υπάρχει πιθανότητα το ίδιο το νοσοκομείο, λόγω πληρότητας κλινών, να μη διαθέτει την ελεύθερη θέση που θα ζητήσει ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τις παροχές του ασφαλιστηρίου του και η ανώτερη θέση να αποτελεί τη μόνη εναλλακτική. Τότε, το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει το νοσοκομείο και όχι τον ασφαλισμένο και την εταιρεία του.
Διαβάστε επίσης:
Συμβόλαιο υγείας για το παιδί: Εξι tips για να επιλέξετε το ιδανικό
Αναγγελία Νοσηλείας: Το σωστό timing που «σώζει» την αποζημίωση
Ασφάλιση: Το σημαντικό έγγραφο που πρέπει να έχετε πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο