Πολλά ήταν φέτος τα τραγικά περιστατικά που βύθισαν στην θλίψη τόσες οικογένειες και πυροδότησαν δημόσιες συζητήσεις για ανάγκη ή όχι συνέχισης των τοπικών πασχαλινών εθίμων που θεωρούνται επικίνδυνα ( Σαϊτοπόλεμος, βαρελότα, βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, ρουκέτες).
Τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια ζωής και υγείας γι’ αυτές τις περιπτώσεις;
Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαχωρίζουν τους ασφαλισμένους σε επαγγελματίες και ιδιώτες που χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία εκρηκτικά, ακολουθώντας τα τοπικά έθιμα. Ο ασφαλιστής θεωρεί ότι ο ερασιτέχνης διατρέχει αυξημένη επικινδυνότητα για την σωματική του ακεραιότητα ή για πρόκληση ατυχημάτων.
Αντίθετα ο επαγγελματίας που θα αναλάβει επίσης τα πυροτεχνήματα για το φινάλε μιας εκδήλωσης έχει εμπειρία και γνώσεις για τα μέτρα ασφαλείας .
Βεβαίως αν πρόκειται για ένα παιδικό πάρτι, όλοι φανταζόμαστε ότι το φαντασμαγορικό φινάλε θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ο πατέρας ή ένας θείος. Τα πυροτεχνήματα του πουλιούνται στην αγορά έχουν πιστοποίηση και οδηγίες ασφαλείας (απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν με αέρα, απομακρύνονται τα παιδιά κ.λπ)
Η χρήση εκρηκτικών υλών περιλαμβάνεται συνήθως στις «εξαιρέσεις» των συμβολαίων ζωής/υγείας όλων των εταιρειών καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, ακόμα και θάνατο.
Δηλαδή δεν δικαιούται αποζημίωση ο ασφαλισμένος που ασκεί επικίνδυνα χόμπι με χρήση εκρηκτικών υλών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος βρεθεί τυχαία ως επισκέπτης σε έθιμο με βεγγαλικά και τραυματιστεί χωρίς να συμμετέχει στη ρίψη, τότε αποζημιώνεται βάσει του συμβολαίου του.
Πως αντιμετωπίζουν οι εταιρίες τον επαγγελματία πυροτεχνουργό;
Πολλές εταιρίες δεν ασφαλίζουν επαγγέλματα που σχετίζονται με εκρηκτικές ύλες όπως και άλλα επαγγέλματα που έχουν αυξημένη επικινδυνότητα. Άλλα συμβόλαια ζωής και υγείας καλύπτουν αυτούς τους επαγγελματίες κάτω από ειδικούς ειδικούς όρους και προϋποθέσεις οι οποίοι αναφέρονται λεπτομερώς για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες. Σε κάποιες περιπτώσεις για να ασφαλιστεί ο επαγγελματίας πληρώνει επασφάλιστρο το οποίο μπορεί να ανέλθει και σε 100% αν το επάγγελμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.