Όσο περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν τη ρομποτική ιατρική που θεωρείται σήμερα η κορυφαία επιστημονική εξέλιξη, τόσο περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα αυτής της «τσουχτερής» επέμβασης. Αυτό επιβάλλουν, άλλωστε, οι νόμοι του ανταγωνισμού. Οι λίγες εταιρείες που αποφεύγουν να καλύψουν τα έξοδα, ισχυρίζονται ότι δεν ήταν απαραίτητο και ότι ο ασθενής μπορούσε να ακολουθήσει τις συμβατικές θεραπείες με εξίσου καλά αποτελέσματα.
Οι εξελίξεις της τεχνολογίας «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε λίγο διάστημα η ασφαλιστική αγορά θα «προβληματίζεται» για την κάλυψη εξόδων πολύ «προχωρημένων» μεθόδων, όπως είναι η αποκλειστική νοσοκόμα ρομπότ, η live stream χειρουργική επέμβαση, η παρέμβαση των νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος, το «έξυπνο» χειρουργικό μαχαίρι και άλλα τεχνολογικά θαύματα της ιατρικής.
Αυτό που προβληματίζει εντονότερα την ασφαλιστική αγορά είναι πώς θα συγκρατηθεί η αύξηση των δαπανών για την κάλυψη της νοσηλείας με τις σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να μην αυξηθεί πολύ το ύψος των ασφαλίστρων.
«Ο αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερος τρόπος συγκράτησης, ή ακόμα και μείωσης του συνολικού κόστους νοσηλείας είναι η μείωση του χρόνου νοσηλείας, οδηγώντας σε άμεση μείωση και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων», μας απαντάει ο κ. Βασίλης Νιάρχος , διευθυντής κλάδου υγείας και προσωπικών ατυχημάτων της Prime insurance.
«Χωρίς αυτό να επιβάλει την απαγόρευση θεραπευτικών μεθόδων με υψηλό κόστος, όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να προβλέψει κάποιος ποιες νέες τεχνολογίες έχουν αντίκτυπο στην αύξηση του κόστους των νοσηλειών, όταν ο χώρος της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο μέσο μιας ταχείας αλλαγής και νέες τάσεις στον χώρο της ιατρικής έρχονται για να αλλάξουν την ζωή μας στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον. Η ασφαλιστική αγορά θα μείνει στο παρελθόν;» αναρωτιέται ο κ. Νιάρχος, ο οποίος μας δίνει ενδεικτικά μια πρόγευση των τεχνολογικών θαυμάτων της ιατρικής που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό ή αναμένεται να εφαρμοστούν.
1.Google Glass έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για live-stream χειρουργικής επέμβασης, από την προοπτική του χειρουργού. Τέτοιου είδους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν στο μέλλον να εμφανίζουν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, να οργανώνουν ζωντανές διαβουλεύσεις και να καλούν το ασθενοφόρο σε ακριβή θέση μέσω GPS σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ το Google Glass ελέγχεται μέσω φωνής και χειρονομιών, οι ψηφιακοί φακοί επαφής θα ελέγχονται από εγκεφαλικά κύματα. Οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται για μια επερχόμενη επέμβαση βήμα-βήμα μέσω μιας εικονικής πραγματικότητας ή να επιλέγουν ένα νοσοκομείο βάσει του πακέτου «εικονικής εμπειρίας» που προσφέρει.
2. Τεχνητή νοημοσύνη. Η γνώση ακόμα και των καλύτερων επιστημόνων δε μπορεί να συγκριθεί με τους γνωστικούς υπολογιστές. Η ποσότητα των ιατρικών πληροφοριών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και η χρήση αυτών των λύσεων για την παροχή βοήθειας στη λήψη ιατρικών αποφάσεων είναι αναπόφευκτη.
3. Νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος. Τα νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν, προτού εμφανιστεί μια ασθένεια. Θα μπορούν να διατηρούν τους ιστούς καλά οξυγονωμένους μετά από μια καρδιακή προσβολή, να στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα ή να αφαιρούν αιμοπετάλια.
4. Η επανάσταση της 3D εκτύπωσης στην ιατρική. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα επιτρέπει τη δημιουργία ιατρικών μηχανημάτων στις υποανάπτυκτες περιοχές, την παραγωγή βιοϋλικών, όπως νεφρά και καρδιακούς ιστούς, φαρμάκων και ζωντανών κυττάρων. Η εκτύπωση ζωντανών οργάνων θα μπορέσει να αντικαταστήσει αυτά που δε λειτουργούν και θα μπορούσε να εξαλείψει τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.
5. Δωρεάν αλληλουχία γονιδιώματος. Στο μέλλον το προσωπικό γονιδίωμα θα εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να παίρνουν την κατάλληλη δόση φαρμάκων ανάλογα με το γονιδιωματικό τους κώδικα.
6. Διάγνωση σε πραγματικό χρόνο. Το «έξυπνο» χειρουργικό μαχαίρι iKnife, αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο αν ο ιστός έχει κακοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται κανείς να περιμένει τα αποτελέσματα μιας βιοψίας από το εργαστήριο.
7. Νοσοκόμα ή ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών και την παγκόσμια έλλειψη φροντιστών υγείας, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να παρέχουν βασική φροντίδα, όπως για παράδειγμα να κρατούν συντροφιά σε άρρωστα παιδιά ή να βοηθούν παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Μια νοσοκόμα-ρομπότ θα είναι σε θέση να συνδυάζει τη ρομποτική και την τεχνολογία ανάλυσης εικόνας για να βρίσκει καλή φλέβα στο χέρι του ασθενούς και να παίρνει αίμα με ασφαλή τρόπο. Τα ρομπότ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη σε απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις προσομοίωσης και κατάρτισης.