Στο ζενίθ βρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι ασφαλίσεις Ζωής, με την παραγωγή ασφαλίστρων το α’ τρίμηνο του 2021 να καταγράφει αύξηση 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στα 518,715 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από επικαιροποιημένα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι ασφάλειες Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση 43,2% – στα 129,200 εκατ. ευρώ – ενώ κατά 8,4% ενισχύθηκαν τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου.

Με την πανδημία να συνεχίζει – σχεδόν μετά από έναν χρόνο – να δείχνει τα… δόντια της και το ένα «κύμα» της υγειονομικής κρίσης να διαδέχεται το άλλο πολλοί ήταν εκείνοι που αναζήτησαν διέξοδο στην ιδιωτική ασφάλιση, με απώτερο στόχο να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία τη δική τους, αλλά και της οικογένειάς τους. Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα συνεχόμενα lockdown έπληξαν τα εισοδήματά μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, η βασικότερη ανησυχία όσων αποτάθηκαν στην ασφαλιστική αγορά ήταν εάν θα μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος από το κόστος ενός ιδιωτικού προγράμματος. Ας δούμε, λοιπόν, τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να διαμορφώσουν το ασφάλιστρο:

1) Η ενδεχόμενη απαλλαγή (συμμετοχή του πελάτη αρχικά και αποζημίωση από την εταιρία για το υπερβάλλον ποσό): Προκειμένου τα ασφάλιστρα να είναι πιο προσιτά τα περισσότερα συμβόλαια προβλέπουν ένα αρχικό ποσό εξόδων, το οποίο δεν αποζημιώνεται και πληρώνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Όλα τα προγράμματα που έχουν απαλλαγή προβλέπουν και παράλληλη χρήση του δημόσιου Ταμείου. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, η επίμαχη χρήση ισούται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου εάν επιλέξει ένα συμβεβλημένο με την εταιρία νοσοκομείο.

2) Το ποσοστό κάλυψης των εξόδων (κυμαίνεται συνήθως από 80% έως και 100%). Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν εάν η εταιρία, μετά την αφαίρεση της απαλλαγής, καλύπτει το 100% των εξόδων και, επίσης, εάν το συγκεκριμένο ποσοστό ισχύει και στην περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό.

3) Η επιλογή δωματίου (τρίκλινο, δίκλινο, μονόκλινο, lux).

4) Το κεφάλαιο κάλυψης (από 10.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το μέγιστο ποσό εξόδων που μπορεί να καλύψει μία ασφαλιστική εταιρία για μία νοσηλεία. Η κάλυψη υπολογίζεται είτε κατά περίπτωση είτε για το σύνολο του προγράμματος, με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς να συστήνουν το μεγαλύτερο όριο κατά περίπτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάντλησης του ποσού σε περίπτωση διαδοχικών νοσηλειών.

5) Οι ηλικίες των ασφαλισμένων: Κατά κανόνα όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εκδηλώσει κάποιο πρόβλημα υγείας, για την αντιμετώπιση του οποίου θα χρειαστεί νοσηλεία. Έτσι, χρόνο με τον χρόνο το ασφάλιστρο αυξάνεται.

6) Τυχόν επιβαρυντικοί παράγοντες υγείας πριν την υπογραφή του συμβολαίου (επασφάλιστρα).

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις προσαρμοσμένες σε κάθε ανάγκη και κάθε δυνατότητα.

Διαβάστε επίσης 

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε

Πόσο μειώνονται τα ασφάλιστρα υγείας ανάλογα με το ύψος της απαλλαγής