Το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση των παιδιών μας και να την μετατρέψουμε από καλή σε καλύτερη και σε ακόμη καλύτερη είναι ένα θέμα που μας απασχολεί καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή φυσική κατάσταση των παιδιών προϋποθέτει σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και ιδανικό βάρος, ένα τρίπτυχο η υλοποίηση του οποίου εναπόκειται καθαρά στους γονείς (όπως για παράδειγμα το να σερβίρουμε στα παιδιά μας υγιεινά γεύματα ή να τα γράψουμε σε κάποιο άθλημα). Η «ανάληψη ευθύνης της υγείας» αποτελεί ένα σπουδαίο «μάθημα» που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία. Εμείς, συλλέξαμε τους πέντε βασικούς κανόνες αυτού του «μαθήματος». Εσείς, δεν έχετε παρά να τους εφαρμόσετε στην καθημερινότητα των παιδιών σας.

Ναι στην ποικιλία τροφίμων, όχι μόνο σε «αγαπημένα φαγητά» 
Μάθετε τα παιδιά να δοκιμάζουν όλα τα φαγητά και μην ετοιμάζετε μόνο το αγαπημένο τους φαγητό. Τα θρεπτικά στοιχεία που υπόσχονται έναν δυνατό και υγιή οργανισμό είναι αδύνατον να «κρύβονται» μόνο σε «αγαπημένες» τροφές. Κάντε τα παιδιά να αγαπήσουν νέες γεύσεις και μην ξεχνάτε ποτέ να βάζετε στο πιάτο τους (και στο τραπέζι) πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων. Οι ιδέες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν:

Στο πρωινό: ½ φλιτζάνι (περίπου 4 μεγάλες) φράουλες με δημητριακά
Στο γεύμα: 6 μικρά καρότα
Για σνακ: ένα μήλο
Στο δείπνο: ½ φλιτζάνι μπρόκολο και 1 φλιτζάνι πράσινη σαλάτα

Μάθετε τα παιδιά να πίνουν νερό 
Εξηγήστε στα παιδιά ότι για το «σβήσιμο» της δίψας δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το νερό και μην τους δίνετε αναψυκτικά. Προσπαθήστε να περιορίσετε τους χυμούς σε ένα ποτήρι την ημέρα διότι περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Η σημασία του «τρώω σωστά»
Αφήστε στην άκρη προσταγές του στυλ: «Μην αφήνεις την τελευταία μπουκιά στο πιάτο, είναι η δύναμή σου» και μάθετε τα παιδιά πώς να τρώνε σωστά. «Ορίστε» τη θέση τους στο τραπέζι και τη στάση του σώματός τους στην καρέκλα και κλείστε την τηλεόραση και τις ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα του γεύματος. Πείτε τους πως «όταν τρώμε δεν παίζουμε, ούτε χαζεύουμε» και συμβουλέψτε τα να «κατεβάζουν» τα πιρούνια όταν αισθανθούν το στομάχι τους γεμάτο. Κάθε επόμενη μπουκιά δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα κέρδος ανθυγιεινού βάρους.

Περιορίστε την ώρα της οθόνης
Τι είναι η ώρα της οθόνης; Είναι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά παρακολουθώντας τηλεόραση ή DVD, το διάστημα που παίζουν PlayStation και οι στιγμές που χαζεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablets ή υπολογιστές. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει ένα παιδί σε αυτές τις καθιστικές δραστηριότητες, τόσο λιγότερο χρόνο έχει για ενεργητικές δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, το ποδήλατο και το ποδόσφαιρο με φίλους. Περιορίστε την ώρα της οθόνης σε μία ώρα ημερησίως και μετά από συζήτηση με το παιδί γράψτε το σε κάποια αθλητική δραστηριότητα που του αρέσει.

Επιτρέψτε τις μικρές διατροφικές ατασθαλίες…
Οι απόλυτες και γενικευμένες απαγορεύσεις φέρνουν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι σημαίνει αυτό στο διατροφικό σύμπαν των παιδιών; Πως αν λόγου χάρη τα πατατάκια απαγορεύονται δια ροπάλου, το παιδί θα πέσει κάποια στιγμή με λύσσα επάνω τους! Γι’ αυτό, μια φορά την εβδομάδα κάντε τα… στραβά μάτια ή επιλέξτε από κοινού μία μέρα όπου θα επιτρέπετε τα «απαγορευμένα». Εναλλακτικά, ετοιμάστε μαζί με το παιδί μικρά και ελαφριά σνακ όπως ποπ κορν με πικάντικη σάλτσα, πίτα με χούμους, παγωμένο γιαούρτι με φρούτα ή κράκερ με λαχανικά.