Πολλά είναι τα βράδια που ο κοιλιακός πόνος των παιδιών τα έχει κρατήσει ξάγρυπνα, μαζί με τους γονείς τους. Οι τελευταίοι, μάλιστα, συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς τα παραδοσιακά φάρμακα δεν φαίνεται να χαρίζουν την αναμενόμενη ανακούφιση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο φυσική και εύκολη απ’ όσο φαντάζεστε, χωρίς να χρειάζονται φαρμακευτικές αγωγές.

Μια πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Child and Adolescent Health Journal προτείνει δύο θεραπείες που αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικές για τα παιδιά που υποφέρουν από άγνωστη αιτία κοιλιακού πόνου: Την υπνοθεραπεία και τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Οι δύο αυτοί εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο περισσότερο από άλλες μεθόδους, όπως φάρμακα ή διατροφικές θεραπείες.

Ποιες θεραπείες δουλεύουν καλύτερα;

Η μελέτη, που συντόνισε ο καθηγητής Δρ. Morris Gordon από το Πανεπιστήμιο του Lancashire, ανέλυσε δεδομένα από 91 μελέτες με συμμετοχή περισσότερων από 7.000 παιδιών ηλικίας 4-18 ετών σε 22 χώρες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υπνοθεραπεία ήταν 68% πιο αποτελεσματική από το να μην γίνει καμία θεραπεία, ενώ η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία είχε 35% περισσότερη επιτυχία στην αντιμετώπιση του πόνου σε σύγκριση με το να μην ακολουθηθεί καμία θεραπεία.

Όπως σημείωσε ο Δρ. Gordon, «η έρευνά μας δείχνει ότι η υπνοθεραπεία και η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία είναι οι θεραπείες με την καλύτερη απόδειξη για μείωση του πόνου. Άλλες θεραπείες δείχνουν κάποια αποτελέσματα, αλλά οι μελέτες δεν έχουν την απαραίτητη ποιότητα για να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα».

Τι είναι η υπνοθεραπεία και η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία;

Η υπνοθεραπεία επιτρέπει στα παιδιά να φτάσουν σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, η οποία τα βοηθά να διαχειριστούν τον πόνο και να μειώσουν το άγχος τους. Από την άλλη, η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία επικεντρώνεται στην αλλαγή των σκέψεων και των αντιλήψεων των παιδιών για τον πόνο τους, δίνοντάς τους εργαλεία για να τον αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά. Αυτές οι δύο θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές γιατί, αντί να εστιάζουν στην εξάλειψη της αιτίας του πόνου (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα), βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα το σώμα τους και τα συμπτώματα.

Τι έδειξε η έρευνα για τις άλλες θεραπείες;

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες άλλες προσεγγίσεις, όπως τα φάρμακα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για αυτές τις θεραπείες ήταν λιγότερο αξιόπιστα, και δεν μπορούσαν να δώσουν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Δρ. Marc Benninga, παιδίατρος γαστρεντερολόγος στο Emma Children’s Hospital, που συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε: «Αυτή η μελέτη φέρνει στο προσκήνιο την έλλειψη ποιότητας στην έρευνα για έναν τόσο συχνό τύπο πόνου, όπως είναι ο κοιλιακός. Είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για τη διενέργεια μελετών υψηλής ποιότητας».

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία των πρώτων επίσημων κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου στα παιδιά, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Καθώς έρευνα παρουσιάζει μια ακριβή αξιολόγηση των θεραπευτικών μεθόδων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για τους γιατρούς, ώστε να επιλέγουν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα παιδιά τους. Αυτή τη σημαντική πτυχή τόνισε και η Merit Tabbers, παιδίατρος γαστρεντερολόγος στο Emma Children’s Hospital: «Αυτή η τεκμηριωμένη μελέτη μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για την κλινική πρακτική και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των παιδιών και των οικογενειών τους».

«Δεν προτείνουμε ότι η αιτία του πόνου είναι ψυχολογική. Αυτό που προτείνουμε είναι η καλύτερη διαχείριση του πόνου, με σεβασμό στην ποιότητα ζωής του παιδιού σας», καταλήγει ο επικεφαλής καθηγητής Gordon.

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Κατάλοιπο γαστρεντερίτιδας για έναν στους δύο – Μπορεί να επιμένει ακόμη και 4 χρόνια

Γαστρεντερίτιδα: Οι τροφές που μειώνουν διάρροια και εμετό – Τα ροφήματα που δεν βοηθούν

Γαστρεντερίτιδα: Τι ώρα «χτυπάει» συνήθως και γιατί