Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Urban Climate, η έκθεση σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση και ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να συνδέεται με την παράταση της διάρκειας της κύησης. Η μελέτη προσφέρει πολύτιμους προβληματισμούς για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην υγεία της μητέρας και του παιδιού.
Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 400.000 γεννήσεις στη Δυτική Αυστραλία και εντόπισε μία ενδιαφέρουσα συσχέτιση. Η αυξημένη έκθεση τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στο «βιοθερμικό στρες» (μέτρο που συνδυάζει τη θερμοκρασία του αέρα και της ακτινοβολίας, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ανθρώπινη φυσιολογία) σχετίζονται με εγκυμοσύνες που διαρκούν πέραν της 41ης εβδομάδας.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Sylvester Dodzi Nyadanu από το Curtin’s School of Population Health, δήλωσε ότι «αν και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες έχει συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις, αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παρατεταμένες κυήσεις. Είναι γνωστό ότι οι πρόωροι τοκετοί ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ωστόσο, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις επιπτώσεις των αντίθετων περιπτώσεων».
Αυξημένη πιθανότητα παρατεταμένης εγκυμοσύνης εμφανίζεται, ιδιαίτερα, σε:
- Μητέρες άνω των 35 ετών
- Γυναίκες που κυοφορούν πρώτη φορά
- Όσες ζουν σε αστικές περιοχές
- Όσες αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης
Πώς εξηγείται η συσχέτιση
“Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί τόσο με το αυξημένο άγχος της μητέρας όσο και με ενδοκρινικές και φλεγμονώδεις διαταραχές, οι οποίες εντείνονται προς το τέλος της κύησης. Το γεγονός αυτό μπορεί είτε να την συντομεύσει, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό, είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να την επιμηκύνει“, ανέφερε ο Dr. Nyadanu.
Τι συμβαίνει στην παρατεταμένη κύηση;
Σύμφωνα με τον Dr. Nyadanu, η παρατεταμένη εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του μωρού, όπως:
- Ανάγκη ιατρικής παρέμβασης, όπως η πρόκληση τοκετού ή η καισαρική τομή
- Αυξημένος κίνδυνος θνησιγένειας
- Επιπλοκές κατά τη γέννηση
- Παιδική θνησιμότητα
- Συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία
«Οι επαγγελματίες υγείας, οι πολιτικοί υπεύθυνοι και οι εγκυμονούσες -ιδίως εκείνες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες -πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κλιματικές εκθέσεις, όταν αξιολογούν τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της κύησης και σχεδιάζουν στρατηγικές παρέμβασης. Η μελέτη μας επισημαίνει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και προληπτικά μέτρα που θα μειώσουν τις απειλές για την υγεία που σχετίζονται με το κλίμα. Για παράδειγμα, αυστηρότερες νομοθεσίες για την ποιότητα του αέρα και πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για την προστασία των εγκύων και των μωρών», καταλήγουν οι ερευνητές.
Λοιμώξεις: Η φυσική «αντιγριπική ανοσία» που απολαμβάνει η γυναίκα στη διάρκεια της κύησης
Ψυχικές διαταραχές στο παιδί: Οι δύο παράγοντες της εγκυμοσύνης που αυξάνουν τον κίνδυνο
Προεκλαμψία: Η απλή εξέταση που εντοπίζει τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο