Στην εκπομπή «Εξελίξεις τώρα» της Νατάσας Γιάμαλη βρέθηκε η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, όπου μίλησε για ένα ζήτημα που αφορά πολλές γυναίκες, αλλά σπάνια αναγνωρίζεται δημόσια: Τη μαιευτική βία. Αυτό το είδος βίας αναφέρεται στις ψυχολογικές, συναισθηματικές και σωματικές πιέσεις που μπορεί να βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού τους.

Τι είναι η μαιευτική βία;

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και μητέρα η ίδια, εξήγησε πως η μαιευτική βία δεν περιορίζεται μόνο σε βίαιες πράξεις αλλά επεκτείνεται και στην έλλειψη σεβασμού και ενημέρωσης προς τις γυναίκες κατά τον τοκετό. Τόνισε ότι συχνά οι γυναίκες δεν έχουν την ελευθερία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να πάρουν αποφάσεις για τον ίδιο τους το τοκετό, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να γίνεται περισσότερο ένας μηχανικός και ελεγχόμενος τομέας παρά μία φυσική εμπειρία.

Η καισαρική τομή και οι συστημικές πιέσεις

Ένα από τα θέματα που ανέδειξε η Κούρκουλου-Λάτση είναι η εκτεταμένη χρήση της καισαρικής τομής στην Ελλάδα, συχνά χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση των γυναικών για τις επιλογές τους. Επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι συστημικό και σχετίζεται με τις ανάγκες και το πρόγραμμμα των γιατρών, παρά με τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών. Υπογράμμισε ότι η απόφαση για καισαρική δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το τι «βολεύει» τον γιατρό, αλλά από το τι είναι καλύτερο για την υγεία της μητέρας και του παιδιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natasa Giamali (@natasagiamali)

Η αναγνώριση της μαιευτικής βίας

Η νομική αναγνώριση της μαιευτικής βίας στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που ακόμα δεν έχει βρει απάντηση. Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, η δικηγόρος Άννα Κακλαμάνη τόνισε ότι η μαιευτική βία, όπως και η γυναικοκτονία, δεν είναι τυποποιημένη ως αδίκημα στο ποινικό σύστημα της χώρας. Αυτό καθιστά δύσκολη την αναγνώριση και την τιμωρία αυτών των περιστατικών.

Η σημασία της ενημέρωσης και της υποστήριξης

Η Κούρκουλου-Λάτση υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης για την αποφυγή της μαιευτικής βίας. Εξήγησε ότι οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις επιλογές τους πριν από τον τοκετό, ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή πίεσης ή ελέγχου. Η γνώση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να προστατευτούν σε μία από τις πιο ευάλωτες στιγμές της ζωής τους.

Το τραύμα της απώλειας

Μιλώντας για το τραύμα της απώλειας ενός μωρού, η Κούρκουλου-Λάτση τόνισε τη σημασία της αποδοχής και της αναγνώρισης του πόνου από τον κοινωνικό περίγυρο. Υπογράμμισε πως η υποστήριξη από τους γύρω μας και η αναγνώριση της δυσκολίας είναι κρίσιμα για την επούλωση του τραύματος και την προχώρηση στη ζωή. Η αποδοχή των δύσκολων συναισθημάτων και η αναγνώριση της ανάγκης για προχώρημα μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επούλωση.

Η δημόσια συζήτηση για τη μαιευτική βία και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών κατά τον τοκετό είναι απαραίτητη για να αλλάξει η αντιμετώπιση της γέννας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη σημασία της ενημέρωσης, της υποστήριξης και της νομικής προστασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο τοκετός θα ανήκει στις γυναίκες και μόνο σε αυτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: Κρούσμα ψώρας κλείνει δημοτικό σχολείο – Μέτρα για μαθητές και δασκάλους

Μητσοτάκης: Να ξέρουν οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν πως έχουμε τα εργαλεία να τους εντοπίσουμε

Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί σε μία εβδομάδα για τα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου