Όπως συμβαίνει με κάθε νέο φάρμακο, οι γονείς και οι γιατροί μπορεί να ανησυχούν ότι η χρήση των νέων φαρμάκων απώλειας βάρους από παιδιά και εφήβους, γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέων GLP-1, θα μπορούσαν να αυξήσουν τους ψυχιατρικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αυτοκτονίας και αυτοκτονικών σκέψεων. Εντούτοις, μια ανατρεπτική μελέτη επιβεβαιώνει τη μείωση αυτών των κινδύνων στα παιδιά από τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων απώλειας βάρους. Ειδικότερα, από την εξέταση περισσότερων από 54.000 παχύσαρκων εφήβων στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ελαχιστοποίηση των ψυχιατρικών προκλήσεων κατά 33%, λόγω πρόσληψης των αγωνιστών υποδοχέων GLP-1.

Σύμφωνα με τη δρα. Liya Kerem, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, η προοπτική νοητικής ενδυνάμωσης των παχύσαρκων παιδιών, λόγω χρήσης φαρμάκων όπως λ.χ. η σεμαγλουτίδη, μπορεί να αιτιολογηθεί ποικιλοτρόπως.

Η σχέση των αντιδιαβητικών φαρμάκων με την ψυχική υγεία

Αρχικά, «η παχυσαρκία κατά την εφηβεία, από μόνη της, σχετίζεται με χαμηλή ποιότητα ζωής και αυξημένο κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές», όπως σημείωσαν οι ερευνητές. Είναι εύλογο, λοιπόν ότι καθώς ο έφηβος χάνει βάρος με τη βοήθεια των αγωνιστών υποδοχέων GLP-1, υποχωρούν σκέψεις που υπονομεύουν την ψυχική ισορροπία του. Τα ευρήματα της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

«Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου στους νέους», επισήμαναν οι ερευνητές, «με το 18% των μαθητών λυκείου να αναφέρει αυτοκτονικό ιδεασμό».

Ποια σκευάσματα έχουν την ισχυρότερη αντικαταθλιπτική επιρροή

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα τα ποσοστά των αυτοκτονικών σκέψεων σε 54.000 παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών. Συνολικά 4.052 από αυτά τα παιδιά έπαιρναν ένα ενέσιμο φάρμακο αγωνιστών υποδοχέων GLP-1 για την απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη ή η λιραγλουτίδη, ενώ τα υπόλοιπα 50.112 δε λάμβαναν καμία αντίστοιχη αγωγή.

Από τα δύο φάρμακα που διερευνήθηκαν, τα «ψυχιατρικά συμβάντα» ήταν λιγότερο πιθανά μεταξύ εκείνων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη σε σύγκριση με εκείνα που χρησιμοποιούσαν λιραγλουτίδη, ίσως επειδή το πρώτο τείνει να ωθεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, δήλωσαν οι ερευνητές, και πρόσθεσαν: «η σεμαγλουτίδη σχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα ζωής, η οποία συνδέεται με την απώλεια βάρους» μεταξύ των εφήβων που το κατανάλωναν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαβεβαιώσει ότι η ομάδα φαρμάκων αγωνιστών υποδοχέων GLP-1 έχει θετική επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου εν γένει. Τα φάρμακα αυτά, επιπλέον, αναπτύχθηκαν αρχικά για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια μελετών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους επειδή μπορούν να περιορίσουν την όρεξη και να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια αποφεύγονται – Ενημερωθείτε 

Παιδική παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για αυτές τις αυτοάνοσες παθήσεις – Ο ρόλος του εντέρου 

Το διάσημο σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας που επιβραδύνει τη γήρανση και προφυλάσσει από πλήθος νόσων