Δεν κάνουν όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα φίλους, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω συνθηκών. Αυτό όμως το μοτίβο που ανησυχεί τους γονείς, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με αμερικανική εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital, ένας στους πέντε δηλώνει ότι το παιδί του -ηλικίας 6 έως 12 ετών- δεν έχει φίλους ή δεν έχει αρκετούς φίλους. Μάλιστα, το 90% των γονέων πιστεύει ότι το παιδί τους θα ήθελε να κάνει νέους φίλους.
«Οι φιλίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, τη συναισθηματική ευημερία, την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές δεξιότητες», δήλωσε η συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Mott Poll Δρ Sarah Clark, M.P.H. «Αλλά ορισμένοι γονείς λένε ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να κάνουν φίλους, όπως η προσωπικότητα, το κοινωνικό άγχος, οι ιατρικές παθήσεις ή απλώς δεν έχουν τόσες πολλές ευκαιρίες» συμπληρώνει.
Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 1.031 γονέων παιδιών ηλικίας 6-12 ετών που ερωτήθηκαν για τις φιλίες των παιδιών τους τον Αύγουστο του 2024. Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, πάνω από τους μισούς γονείς αναφέρουν τουλάχιστον έναν παράγοντα που δυσκολεύει το παιδί τους να κάνει νέους φίλους, ενώ περίπου ένας στους πέντε δηλώνει ότι ο πιο ντροπαλός χαρακτήρας του παιδιού ή η κοινωνική αμηχανία εμποδίζουν τις προσπάθειές του να κάνει νέους φίλους. Ένα 15% των γονέων δηλώνει ότι οι δυσκολίες σύναψης μιας φιλίας οφείλεται στο ότι τα παιδιά είναι σκληρά, ενώ λιγότεροι από το 10% δήλωσαν ότι η αναπηρία ή η ιατρική κατάσταση του παιδιού καθιστά τις φιλίες ακόμα πιο δύσκολες.
Η ηλικία των παιδιών έπαιζε κάποιο ρόλο. Οι γονείς μεγαλύτερων παιδιών ήταν πιο πιθανό από τους γονείς μικρότερων παιδιών να αναφέρουν ότι οι δυσκολίες στο να κάνουν νέους φίλους σχετίζονται με το ότι άλλα παιδιά έχουν ήδη κάποιες παρέες ή ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέρη για να βρεθούν όλα μαζί. Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι τρεις στους τέσσερις γονείς έχουν λάβει μέτρα για να βοηθήσουν το παιδί τους να κάνει νέους φίλους.
Στις πιο συνηθισμένες στρατηγικές περιλαμβάνονται η οργάνωση ραντεβού για παιχνίδι ή εκδρομές, την εγγραφή του παιδιού τους σε δραστηριότητες για να γνωρίσει παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα ή την παροχή συμβουλών στο παιδί τους για το πώς να κάνει φίλους. Περίπου το ένα τέταρτο των γονέων προσπαθούν να γίνουν φίλοι με άλλους γονείς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας.
«Για ορισμένα παιδιά, το να κάνουν νέους φίλους μπορεί να είναι αγχωτικό», δήλωσε η Δρ Clark. «Να θυμάστε ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσουν και να εξασκούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ενώ δημιουργούν και διατηρούν φιλίες. Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν και να επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν λάθη, παρεμβαίνοντας μόνο σε θέματα ασφάλειας. Αργότερα, σε μια ιδιωτική στιγμή με το παιδί, οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσουν και να προσφέρουν συμβουλές» συμπλήρωσε.
Social media και κοινωνικοί κύκλοι
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά και την προσπάθεια σύνδεσής τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Δρ Clark προειδοποιεί τους γονείς να προσέχουν πώς τα παιδιά τους τα χρησιμοποιούν, επειδή έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς γονείς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τους γονείς των φίλων του παιδιού τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο ανησυχούν πολύ για το αν οι φίλοι του παιδιού τους ενθαρρύνουν το παιδί τους να κάνει πράγματα που δεν εγκρίνουν οι γονείς.
Αλλά ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της δημοσκόπησης, λέει η Δρ Clark, ήταν ότι δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι είναι σημαντικό οι φίλοι του παιδιού τους να προέρχονται από οικογένειες που είναι σαν τις δικές τους. Συνηθέστερα, αυτό αφορούσε παρόμοιο στυλ γονέων. Όμως, η Δρ Clark προειδοποιεί ότι η διατήρηση των φιλικών σχέσεων των παιδιών αποκλειστικά σε ορισμένους κύκλους μπορεί να τα εμποδίσει να αναπτύξουν ευρύτερες προοπτικές, ανοιχτό μυαλό και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
Τι πρέπει να ξέρετε για τον φανταστικό «φίλο» του παιδιού σας