Πώς θα σας φαινόταν, εάν ξαφνικά έμπαινε ένας κλόουν στο δωμάτιό σας και προσπαθούσε να σας κάνει να γελάσετε, για να νιώσετε καλύτερα; Παρότι η λογοτεχνία, οι φάρσες και ο κινηματογράφος έχουν δείξει και τη σκοτεινή πλευρά των γελωτοποιών, μπορούν να προσφέρουν ψυχική ανάταση στα παιδιά, και μάλιστα όταν το χρειάζονται περισσότερο.
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) αποκάλυψε ότι ένας «ιατρικός κλόουν» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, προκειμένου τα παιδιά να αναρρώσουν ταχύτερα από την πνευμονία. Όπως αποδείχθηκε, ο χρόνος που πέρασαν τα παιδιά με τον κλόουν συντόμευσαν την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
«Οι ιατρικοί κλόουν υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση για να εργαστούν στα νοσοκομεία. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και ανακουφίζουν από το στρες και το άγχος των παιδιών και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας και έχουν ενσωματωθεί σταδιακά σε πολλές πτυχές της νοσοκομειακής περίθαλψης», εξηγεί η Δρ Karin Yaacoby-Bianu, επικεφαλής ερευνήτρια από το Ιατρικό Κέντρο Carmel στο Ισραήλ.
Για να διερευνηθεί η επίδραση των κλόουν, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 51 παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 18 ετών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με πνευμονία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε τη συνήθη ιατρική φροντίδα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε την ίδια φροντίδα συν δύο 15λεπτες επισκέψεις από έναν ιατρικό κλόουν κάθε μέρα για τις δύο πρώτες ημέρες της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
Οι κλόουν, οι οποίοι ανήκαν σε μια ομάδα που ονομάζεται The Dream Doctors Project, χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να βοηθήσουν τα παιδιά να χαλαρώσουν. Έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν τραγούδια και χρησιμοποίησαν ακόμη και κάτι που ονομάζεται «καθοδηγούμενη φαντασία» – πιθανώς βοηθώντας τα παιδιά να φανταστούν τον εαυτό τους κάπου διασκεδαστικά και συναρπαστικά αντί για το κρεβάτι νοσοκομείου.
Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με τους κλόουν ανάρρωσαν γρηγορότερα, καθώς έλαβαν εξιτήριο μετά από περίπου 43,5 ώρες, σε σύγκριση με τις 70 ώρες για τα παιδιά που δεν ακολούθησαν αυτή την πιο εναλλακτική θεραπεία. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα που γέλασε μαζί με τους κλόουν έλαβε ενδοφλέβια αντιβίωση μόνο για δύο ημέρες, σε αντίθεση με την άλλη ομάδα που χρειάστηκε τρεις ημέρες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που περνούσαν χρόνο με τους κλόουν είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς, πιο αργή αναπνοή, και έδειξαν ακόμη και σημάδια λιγότερης φλεγμονής στο σώμα τους.
«Αν και η εφαρμογή του ιατρικού κλόουν δεν είναι μια τυποποιημένη αλληλεπίδραση, πιστεύουμε ότι βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, βελτιώνει την ψυχολογική προσαρμογή στο νοσοκομειακό περιβάλλον και επιτρέπει στους ασθενείς να συμμετέχουν καλύτερα στο θεραπευτικό πλάνο, όπως η τήρηση των αντιβιοτικών και των υγρών από το στόμα. Αυτό με τη σειρά του βοηθά τα παιδιά να αναρρώσουν ταχύτερα», εκτιμά η Δρ. Yaacoby-Bianu.
Με άλλα λόγια, όταν τα παιδιά είναι λιγότερο αγχωμένα και πιο χαλαρά, το σώμα τους μπορεί να είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει καλύτερα τη λοίμωξη. Επιπλέον, είναι πιο πρόθυμα να παίρνουν τα φάρμακά τους και να πίνουν υγρά, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση.
Πώς εξηγούνται αυτά τα πλεονεκτήματα;
Η Δρ. Yaacoby-Bianu υποστηρίζει ότι το γέλιο και το χιούμορ μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στο σώμα: «Το γέλιο και το χιούμορ μπορούν επίσης να έχουν άμεσα φυσιολογικά οφέλη μειώνοντας τους αναπνευστικούς και καρδιακούς ρυθμούς, περιορίζοντας την παγίδευση του αέρα, ρυθμίζοντας τις ορμόνες και ενισχύοντας την ανοσολογική λειτουργία» επισημαίνει.
Αυτό σημαίνει ότι το γέλιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βοηθήσει τα παιδιά να αναπνέουν καλύτερα, να ηρεμήσουν την καρδιά, να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους και ακόμη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Κάνει το παιδί τους άλλους να γελούν; Γιατί αυτό πρέπει να σας κάνει περήφανους
Μπορεί ένα ψεύτικο χαμόγελο να μας φτιάξει τη διάθεση; Η επιστήμη απαντά
Σχέσεις – Γέλιο: Ποιος είναι πιο αστείος και κερδίζει τη «μάχη» του χιούμορ