Μια δυσοίωνη ανακάλυψη έφερε στο φως επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρα. Anne Vejen Hansen,  εργαζόμενη ερευνήτρια στο Τμήμα Αναπνευστικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη άσθματος είναι προάγγελος προβλημάτων υπογονιμότητας και αποβολών. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις νόσησης με άσθμα, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο απώλειας του εμβρύου και είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από θεραπεία γονιμότητας. Όσο πιο σοβαρό ήταν το άσθμα και όσο περισσότερες εξάρσεις εμφάνιζαν οι γυναίκες, τόσο πιο πιθανό ήταν να χρειαστούν θεραπεία γονιμότητας», όπως επισήμανε η επικεφαλής της έρευνας.

Η νέα μελέτη έστρεψε το φακό της σε δεδομένα από σχεδόν 770.000 Δανέζες γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1976 έως το 1999 και στη συνέχεια τις παρακολούθησε από το 1994 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της καλύτερης αναπαραγωγικής τους ηλικίας.

Συμπεράσματα:

-Οι γυναίκες με άσθμα είχαν περισσότερες πιθανότητες αποβολής από ό,τι οι γυναίκες χωρίς την αναπνευστική νόσο, με ποσοστά 17% και 15,7% αντίστοιχα.

-Οι γυναίκες αυτές ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό υπογονιμότητας και να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας: Το 5,6% των γυναικών με άσθμα είχαν υποβληθεί στη θεραπεία, σε σύγκριση με το 5% των υγιών γυναικών. 

-Εντούτοις, φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες με άσθμα κατάφεραν τελικά να υπερβούν αυτά τα εμπόδια και να αποκτήσουν παιδί: Το 77% των γυναικών, ανεξάρτητα από την κατάσταση του άσθματός τους, έγιναν μητέρες. 

Παρά το καθησυχαστικό αυτό το γεγονός,  η Δρ. Lena Uller Πρόεδρος της ομάδας ERS για τη Φαρμακολογία και τη Θεραπεία των αεραγωγών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αναπνευστικής Ανοσοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, υπογράμμισε ότι «οι γυναίκες με άσθμα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις πιθανές αυτές αναπαραγωγικές προκλήσεις και αν διαισθάνονται το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η γνώμη ενός ειδικού». Τα ευρήματα αυτά πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά σύμφωνα με την επιστήμονα.

Διαβάστε επίσης:

Υπογονιμότητα: 8 στις 10 γυναίκες θα άλλαζαν τον προγραμματισμό τους για παιδί αν ήξεραν στα 25 έτη το απόθεμα ωαρίων

Επτά πολύτιμες συμβουλές που αυξάνουν τη γονιμότητα

Γονιμότητα: Ο παράγοντας «κλειδί» για υγιές σπέρμα και ποιοτικά ωάρια δεν είναι αυτός που φαντάζεστε