Οι εξωτικοί προορισμοί απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή - Ο ΕΟΔΥ δίνει τα SOS για εγκύους και γονείς που θέλουν να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους
YGEIAMOU.GR TEAM
Photo: Shutterstock
Μια εγκυμοσύνη ή το ταξίδι με παιδιά δεν βγάζουν απαραιτήτως από τον χάρτη καλοκαιριών διακοπών τους εξωτικούς προορισμούς. Για την προστασία των εγκύων και των ανηλίκων, το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει, μέσω του Οδηγού Υγείας για ταξιδιώτες στο εξωτερικό, τις αναγκαίες πληροφορίες και συστάσεις για τις ευπαθείς εν προκειμένω ομάδες.
Οδηγίες για την έγκυο
Οι έγκυες μπορούν να ταξιδεύουν με την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων οδηγιών:
Επισκεφθείτε το γιατρό σας 4-6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση.
Αποφύγετε το αεροπορικό ταξίδι μετά την 36η εβδομάδα της κύησης. Η ασφαλέστερη περίοδος για να ταξιδέψετε είναι μεταξύ 12ης και 28ης εβδομάδας. Υπάρχουν εταιρείες που δεν επιτρέπουν το ταξίδι σε ακόμα μικρότερη ηλικία κύησης, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε ανάλογα
Τα ταξίδια μεγάλης διάρκειας, ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς, αυξάνουν τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Συνιστάται η χρήση άνετων ενδυμάτων και υποδημάτων, η προσαρμογή του καθίσματος όσο το δυνατόν σε οπίσθια θέση, η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης πίεσης, η καλή ενυδάτωση καθώς και σύντομες στάσεις ή μετακινήσεις εντός του μεταφορικού μέσου, όπως επίσης και απλές ασκήσεις κάμψης και έκτασης των κάτω άκρων.
Η χορήγηση εμβολίων που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους ιούς, όπως του κίτρινου πυρετού, αντενδείκνυται.
Ακολουθείτε τις οδηγίες αναφορικά με την ασφαλή κατανάλωση νερού και τροφίμων.
Ειδικά για την ελονοσία και τον ιό Zika, ο ΕΟΔΥ συστήνει αποφυγή των περιοχών όπου ενδημούν και ενημερώνει:
«Η ελονοσία μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κύησης όπως πρόωρο τοκετό, αποβολή, θνησιγενές κύημα. Προκειμένου να ταξιδέψετε σε περιοχή ενδημική για την ελονοσία συζητήστε με τον ιατρό σας αναφορικά με τη χρήση ανθελονοσιακών φαρμάκων και εντομοαπωθητικών»
«Ο ιός Zika μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών και με τη σεξουαλική επαφή. Η λοίμωξη από τον ιό Zika μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κύησης. Προκειμένου να ταξιδέψετε σε περιοχή ενδημική για τον ιό Zika να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά και προφυλακτικά».
Ταξιδεύοντας με παιδιά
Ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν συνεχώς αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Μολονότι τα προβλήματα υγείας που πιθανώς αντιμετωπίσουν δεν διαφέρουν από εκείνα των ενηλίκων, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρότερες. Ο Οργανισμός συστήνει:
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναχώρηση.
Ολοκληρώστε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Επιπλέον των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και ανάλογα με τον προορισμό, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού συνιστώνται τα παρακάτω εμβόλια:
Εφαρμόστε τα προληπτικά μέτρα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιών (ελονοσία, κίτρινος πυρετός, Zika, δάγκειος πυρετός, chikungunya) στις ενδημικές περιοχές. Το ταξίδι σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αποφεύγεται για παιδιά < 1 έτους.
Χρησιμοποιείτε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια. Εφαρμόζετε προϊόντα με περμεθρίνη απευθείας στα ρούχα για επιπλέον προστασία.
Αποφεύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη <2 μηνών. Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.
Αποφεύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου (OLE) ή para-menthane-diol (PMD) σε παιδιά < 3 ετών.
Προτιμάτε να κοιμούνται τα παιδιά σε κλιματιζόμενα δωμάτια με κλειστά παράθυρα ή κάτω από κουνουπιέρα.
Χρησιμοποιείτε ανθελονοσιακά φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.
Διάρροια: Σύμφωνα με τον οδηγό, το συνηθέστερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι η διάρροια και ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα ή εάν συνοδεύεται από πυρετό μπορεί εύκολα να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα προληπτικά μέτρα σε ότι αφορά στα βρέφη είναι η συνέχιση του θηλασμού. Σε ό,τι αφορά στα μεγαλύτερα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, διαβάστε σχετικά εδώ.
Λύσσα: Τα παιδιά συνηθίζουν να πλησιάζουν εύκολα τα ζώα, διατρέχοντας έτσι αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν στη λύσσα. Εάν ταξιδεύετε σε ενδημική για τη λύσσα περιοχή, στην περίπτωση δείγματος (δαγκώματος) ή εκδοράς (γρατζουνιάς) από ζώο, συνιστάται καλό πλύσιμο της περιοχής του τραύματος με σαπούνι και νερό και άμεση ιατρική εξέταση και αξιολόγηση.
Πνιγμός: Ο πνιγμός αποτελεί το δεύτερο συχνότερο αίτιο ατυχήματος στα παιδιά κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό:
φροντίστε απαραιτήτως για χρήση σωσίβιου σε σωστό μέγεθος
μην αμελείτε την αυστηρή επίβλεψη καθ’ όλη τη διάρκεια που τα παιδιά βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό
μην επιτρέπετε στα παιδιά να κολυμπούν σε μη χλωριωμένο νερό, όπως σε λίμνες και ποτάμια διότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων, όπως η σχιστοσωμίαση και η λεπτοσπείρωση.
Πού βρίσκετε πληροφορίες
Στην Ελλάδα υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής παρέχονται από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και από τα Τακτικά Ιατρεία Λοιμώξεων Δημόσιων Νοσοκομείων. Επίσης, οδηγίες δίνονται μέσω τηλεφώνου από το Τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ, στο τηλέφωνο 210-5212 184, 185, 186, 08.30 – 15.004, 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Αν το ταξίδι σας έχει διάρκεια περισσότερο από τρεις μήνες, η ενημέρωση προτείνεται να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την αναχώρηση.