Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είναι ηθικά όντα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μακροχρόνια πεποίθηση ότι κάποιος είναι κακός άνθρωπος, ότι έχει κακό χαρακτήρα, αφαιρεί εξίσου τόσο από το παιδί όσο κι από τον ενήλικα τη δύναμη για ζωή. Αυτήν ακριβώς τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε την αρνητική εσωτερική ή εξωτερική μας κατάσταση. Σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Boglarka Hadinger μπορείτε να ενισχύσετε στα παιδιά σας την πεποίθηση ότι είναι καλοί άνθρωποι ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα
1. Αναφερθείτε σε αυτά που τα παιδιά κάνουν καλά
Αναγνωρίστε το καλό που κάνουν τα παιδιά σας και μιλήστε για αυτό. Όχι μόνο να τα επαινείτε ως «καλά παιδιά», αλλά να αναγνωρίζετε την επιθυμία τους να κάνουν κάτι για κάποιον άλλον.
2. Επισημάνετε στα υποτιθέμενα «κακά παιδιά» τις μικρές αλλαγές τους
Κάποια παιδιά μπορούν να μας προκαλέσουν πολύ θυμό. Ενοχλούν τους άλλους, είναι διαρκώς μουτρωμένα, χτυπάνε το ένα το άλλο χωρίς λόγο και κριτικάρουν τα πάντα. Πιθανώς ένα τέτοιο παιδί να μην έχει ακόμη αναπτύξει αρκετά την ικανότητά του στην επικοινωνία. Επειδή δεν διαθέτει κάποια καλύτερη στρατηγική, προσπαθεί να εδραιώσει την επαφή του με τους άλλους ενοχλώντας τους. Θα δείτε: όταν καταφέρετε να βελτιώσετε την επικοινωνιακή ικανότητα τους παιδιού σας θα μειωθεί και η επιθετικότητά του. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα με το να αναγνωρίζετε και να αναφέρετε τις μικρές θετικές αλλαγές που βλέπετε σε αυτό.
3. Αφηγηθείτε ιστορίες σχετικά με το κοινωνικό θάρρος: Θυμάστε πόσο σας άρεσε παλαιότερα να ακούτε ιστορίες για ήρωες και ηρωίδες;
Ιστορίες με παραμυθένιους χαρακτήρες που πάλευαν ενάντια στο κακό και εκπροσωπούσαν το καλό; Θυμάστε πως συχνά ταυτιζόσασταν με τους ήρωες αυτούς; Ιστορίες στις οποίες κερδίζει το καλό δίνουν θάρρος στα παιδιά. Συγχρόνως, η ταύτιση με τον ήρωα βοηθά στο κτίσιμο της προσωπικότητας. Γνωρίζετε ότι η γνωστική ψυχολογία εδώ και μερικά χρόνια έχει καταδείξει πως τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να λάβουν ως πρότυπο μόνο τους χαρακτήρες που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της προσωπικότητας τους; Λίγοι μόνο ήρωες μας συναρπάζουν και αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά τους βρίσκονται μέσα μας ως λανθάνοντα. Στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό! Τα δύσκολα παιδιά γοητεύονται από ήρωες που δεν συμπεριφέρονται πάντοτε «φρόνιμα», στο τέλος όμως κάνουν το καλό για τους άλλους. Τα παιδιά που φοβούνται εντυπωσιάζονται από αρχικά τρομαγμένους ήρωες που ξεπερνούν τον φόβο τους και μάχονται με θάρρος για κάτι ιδιαίτερο.
4. Φροντίστε για τη συμμετοχή των παιδιών σε καταστάσεις όπου μπορούν να κάνουν κάποιο καλό για τους άλλους
Τα παιδιά αρχικά είναι εγωκεντρικά. Πρέπει πρώτα να μάθουν πώς σκέφτονται οι άλλοι και πώς να σκέφτονται τους άλλους. Εν τω μεταξύ, σε πολλές οικογένειες ισχύει το σιωπηλό μήνυμα: είσαι το παν για μας και οι άλλοι δεν είναι τίποτα. Οι συμμαθητές του παιδιού κρίνονται υποτιμητικά. Τα παιδαγωγικά λάθη του δασκάλου αντιμετωπίζονται με παράπονα και τσακωμούς. Για τους κακούς βαθμούς κρίνεται υπεύθυνο το σχολείο. Το φταίξιμο ρίχνεται πάντα στους άλλους. Οτιδήποτε ψυχαγωγεί ή ευχαριστεί το παιδί θεωρείται διασκεδαστικό, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει σε βάρος των άλλων. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε: πώς μπορεί με αυτόν τον τρόπο το παιδί να εξελιχθεί σε άνθρωπο ικανό να δημιουργήσει σχέσεις, άνθρωπο αξιαγάπητο, που να σέβεται και τη ζωή των άλλων; Τις περισσότερες φορές το παιδί απομονώνεται και γίνεται επιθετικός, καταθλιπτικός ενήλικας με τάση για εξαρτήσεις. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αρθεί ο παιδικός εγωκεντρισμός: φροντίστε για τη συμμετοχή των παιδιών σας σε καταστάσεις όπου κάνουν πράγματα για τους άλλους αλλά και να μπορούν να μάθουν να πράττουν για τους άλλους. Σε ποιες περιστάσεις μπορεί το παιδί σας να κάνει μια ευγενική χειρονομία για κάποιον άλλον; Μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως λ.χ. να κάνει τη γιαγιά να γελάσει. Να χαιρετήσει τον οδηγό του λεωφορείου. Να εκπλήξει ευχάριστα τη συμμαθήτριά του που βρίσκεται στο νοσοκομείο προσφέροντάς της μία ανθοδέσμη ή να πάει μία τούρτα στη γειτόνισσα που έχει γενέθλια. Κάτι τέτοιο δεν κοστίζει ούτε πολλά χρήματα ούτε και χρόνο. Και θα δείτε ότι το παιδί σας θα χαρεί!