Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας είναι επιρρεπές σε ατυχήματα και χρειάζεται να υποβληθεί σε συχνές ακτινογραφίες, αλλά εμείς ανησυχούμε για την έκθεσή του στην ακτινοβολία; Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια πιο εύκολη και ακίνδυνη διαγνωστική μέθοδο για τα κατάγματα.
Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και ιατρικών ερευνητών από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι συσκευές υπερήχων θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία για τα παιδιά με κάταγμα του αντιβραχίου.
Το αντιβράχιο είναι το τμήμα του χεριού που βρίσκεται ανάμεσα στον αγκώνα και στον καρπό και αποτελείται από δύο οστά, την κερκίδα και την ωλένη. Αυτός ο τραυματισμός είναι αρκετά συχνός στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που βασίστηκαν σε αναφορές του προσωπικού των επειγόντων περιστατικών. Αντίστοιχα, αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει την ανησυχία των γονιών για την έκθεση των παιδιών τους στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής ενέργειας που εκπέμπουν τα μηχανήματα ακτίνων Χ, ιδίως εάν το παιδί τους χρειάζεται να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, λόγω των συχνών τραυματισμών.
Μια γρήγορη και φθηνή μέθοδος
Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τη δυνατότητα χρήσης των συνηθισμένων μηχανημάτων υπερήχων αντί για τα μηχανήματα ακτίνων Χ για τη διάγνωση τέτοιων καταγμάτων. Γι’ αυτό, παρακολούθησαν τη θεραπεία και τα αποτελέσματα 270 παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών, τα οποία προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά με πόνο στο αντιβράχιο.
Τα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Τα παιδιά της μίας ομάδας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υπερήχων. Εάν η εξέταση αποδεικνυόταν αρνητική, το παιδί στέλνονταν στο σπίτι του με οδηγίες για τη φροντίδα. Εάν το τεστ ήταν θετικό, στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν και με ακτινολογικό έλεγχο και θεραπεία.
Για την εξέταση των παιδιών της άλλης ομάδας χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα ακτίνων Χ και η θεραπεία βασίστηκε στα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί επικοινώνησαν με τους γονείς μία, τέσσερις και οκτώ εβδομάδες μετά τη διάγνωση, για να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση των παιδιών και την επούλωση των τραυματισμών. Συμπέραναν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων.
Όπως σημειώνουν σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, η εξέταση με υπερήχους μπορεί να γίνει αμέσως, γλιτώνοντας χρόνο από την αναμονή στα επείγοντα, ενώ αντίστοιχα κοστίζει πολύ λιγότερο από την εξέταση με ακτίνες Χ και δεν απαιτεί πιστοποίηση για το προσωπικό.
Αναφέρουν επίσης ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και σε αυτό το πεδίο, δίνοντας τη δυνατότητα στις εμπορικές συσκευές που προσαρμόζονται σε smartphones για προσωπική χρήση.
Συμπερασματικά, εκτιμούν ότι οι υπέρηχοι θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση των καταγμάτων εν γένει και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές.
Διαβάστε επίσης:
Ατυχήματα στο σπίτι: Όλοι οι κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά
Τα επτά πιο συχνά ατυχήματα στο σπίτι: Πώς να προστατεύσετε το παιδί