Η πανδημία του κορωνοϊού μετρά πλέον περισσότερα από 3 χρόνια στη ζωή μας, έχοντας αλλάξει δραστικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, τις συνήθειες και, τελικά, εμάς τους ίδιους. Η εξέλιξη του ιού, αλλά και η περίοδος των περιοριστικών μέτρων, με την πρωτοφανή παραμονή μας στο σπίτι, επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν τόσο τον ιό που προκαλεί την COVID-19, όσο και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς.
Σε αυτό το διερευνητικό πλαίσιο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 παρουσίασαν, σε γενικές γραμμές, πολύ πιο ελαφριά συμπτώματα συγκριτικά με τους ενήλικες και θέλησαν να διαπιστώσουν σε τι οφείλεται αυτή η αυξημένη ανοσολογική απόκριση που έδειξε να έχει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Οι μελετητές προχώρησαν στην εξέταση 48 δειγμάτων αίματος από παιδιά ηλικίας 2-6 ετών και ενήλικες ηλικίας 26-83 ετών. Στην ανάλυση, συμπεριλήφθηκαν, επιπλέον, δείγματα 58 ατόμων που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από την COVID-19.
Μελετώντας δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από την πανδημία, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska και τα πανεπιστήμια της Βέρνης, του Όσλο και του Linköping, εντόπισε Τ κύτταρα μνήμης, που προκύπτουν συνήθως μετά από λοίμωξη από κοινό κρυολόγημα, τα οποία δρούσαν αποτελεσματικά ενάντια στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τέσσερις κορωνοϊοί προκαλούν κοινό κρυολόγημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στη δημιουργία Τ κυττάρων μνήμης, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της COVID-19. Επομένως, συμπεραίνουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά με κοινό κρυολόγημα έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να δημιουργεί ισχυρότερα τείχη έναντι της COVID-19. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης αποκάλυψαν, μάλιστα, ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων μνήμης στους κορωνοϊούς αναπτύσσεται ήδη από την ηλικία των 2 ετών.
«Αυτή η ανοσολογική απόκριση είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο πρώιμο στάδιο της ζωής, ενώ σταδιακά αποδυναμώνεται», λέει η Annika Karlsson, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska. «Τα ευρήματά μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η απόκριση των Τ-κυττάρων με την πάροδο του χρόνου, καθώς και πώς μπορεί να καθοδηγήσει τις μελλοντικές μεθόδους ανάπτυξης εμβολίων».
«Επιθυμούμε μελλοντικά να κάνουμε ανάλογες μελέτες σε μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ώστε να παρακολουθήσουμε πιο εμπεριστατωμένα πώς αναπτύσσεται η ανοσολογική απόκριση στους κορωνοϊούς από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή», καταλήγει η Marion Humbert, μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το Τμήμα Ιατρικής Huddinge.
Διαβάστε ακόμη:
Κρυολογήσατε; Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σε 24 ώρες
Κοινό κρυολόγημα: 5 tips που ανακουφίζουν και 2 κινήσεις που πρέπει να αποφύγετε
Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα