Από την αποκλειστική ευθύνη για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης απαλλάσσει τις υποψήφιες μητέρες πρόσφατη μελέτη του Δρ Michael Golding και της ομάδας του στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Texas A&M, σύμφωνα με την οποία η έκβαση της προσπάθειας κρίνεται και από τις συνήθειες του πατέρα.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Molecular Human Reproduction έδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον υποψήφιο πατέρα μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας, μέσα από στατιστικά στοιχεία που επισημαίνουν διαρκώς «την ανάγκη συμμετοχής και των δύο γονέων στην προσπάθεια μεγαλύτερης γονιμότητας και εγκυμοσύνης» κατά τα λόγια του Δρ Golding, αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Κτηνιατρικής Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της Σχολής Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου που εκπόνησε τη μελέτη στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού του προγράμματος για την κατανόηση του τρόπου της εμπλοκής της κατανάλωσης οινοπνεύματος από τον άνδρα στην εκδήλωση γενετικών ανωμαλιών και ασθενειών που αποδίδονται στην έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ.
Σχέση αντιστρόφως ανάλογη
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ποντικιών που αντιπροσώπευαν τρεις διαφορετικές κατηγορίας κατανάλωσης αλκοόλ: μηδενική (ομάδα ελέγχου), χρόνιους πότε στο συνιστώμενο όριο ασφαλείας και χρόνιους πότες με κατανάλωση αλκοόλ κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη (πειραματικές ομάδες).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξανόταν η ποσότητα αλκοόλ πριν τη λήψη του σπέρματος για υποβοηθούμενη παραγωγή, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες σύλληψης και εγκυμοσύνης.
«Παρατηρώντας τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ομάδα των νόμιμων ορίων όσο και στην ομάδα υπέρβασής τους, διαπιστώσαμε ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα αλκοόλ, τα πράγματα χειροτερεύουν. Πράγματι με ξάφνιασε. Δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο απλό και ξεκάθαρο» σχολίασε ο Δρ Golding.
Δεν ευθύνονται μόνο οι γυναίκες
«Λέμε στη γυναίκα “Πρέπει να προσέχει τι τρως. Πρέπει να διακόψεις το κάπνισμα. Πρέπει να αλλάξεις όλα αυτά τα πράγματα για να βελτιωθεί η γονιμότητα”. Δεν λέμε τίποτα στον άνδρα και αυτό είναι λάθος καθώς αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι οι πιθανότητες του ζευγαριού για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνονται μόνο με την αναπροσαρμογή συμπεριφορών υγείας και από τους δύο» τόνισε ο καθηγητής.
Σε κοινή γραμμή, η υποψήφια διδάκτωρ και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Alexis Roach, ανέφερε ότι τα ευρήματα καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση του γυναικοκεντρικού αφηγήματος από τις προηγούμενες μελέτες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρέπει να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποκομίσετε από την έρευνα είναι ότι αν είστε άνδρας και σκέφτεστε να κάνετε οικογένεια, τηρήστε αποχή από το αλκοόλ μέχρι να μείνει έγκυος η σύζυγός σας» πρόσθεσε.
Η έρευνα αποκάλυψε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου και την συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ του πατέρα Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει μια ολιστική ματιά στην κατανόηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της εγκυμοσύνης εξετάζοντας τον ρόλο του υποψήφιου πατέρα.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ζευγάρια που παλεύουν με τη γονιμότητα και έχουν επιλέξει να τον δρόμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βρίσκονται υπό έντονη συναισθηματική και οικονομική πίεση, η οποία προάγει το αίσθημα της αδυναμίας. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας μη αναγνωρισμένος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ως εκ τούτου, καθώς πρόκειται για εύκολα τροποποιήσιμη συνήθεια, προκύπτει μια αλλαγή για την οποία θα πρέπει το ζευγάρι να προσπαθήσει από κοινού ώστε να επιτύχει τη σύλληψη και εγκυμοσύνη» κατέληξε ο Δρ Golding.
Διαβάστε επίσης
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα «εγκαταλελειμμένα» έμβρυα
Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3