Τα παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξεία λαρυγγίτιδα, όταν οι μητέρες τους έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίου και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής, όπως προέκυψαν από την πρώτη μεγάλη μελέτη του είδους της σχετικά με τις επιδράσεις του ιχθυέλαιο και της βιταμίνης D. Τα νεότερα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας του 2022 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Ξηρός βήχας, βραχνάδα και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ιογενούς αυτής λοίμωξης του αναπνευστικού και συχνά εμφανίζεται σε ήπια μορφή, χωρίς όμως να αποκλείεται και η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον δρ Nicklas Brustad, κλινικό ιατρό και μεταδιδακτορικό ερευνητή που εργάζεται στο πλαίσιο της μελέτης Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
Για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάσθηκαν 736 έγκυες γυναίκες από το 2010, οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε συμπλήρωμα υψηλής δόσης βιταμίνης D (2800 μονάδες ημερησίως) και ιχθυέλαιο με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (2,4 γραμμάρια). Στη δεύτερη ομάδα, οι γυναίκες έλαβαν συμπλήρωμα μιας υψηλής δόσης βιταμίνης D και ελαιόλαδου, ενώ στην τρίτη ομάδα χορηγήθηκε μια τυπική δόση βιταμίνης D (400 μονάδες ημερησίως) και ιχθυέλαιο. Η τελευταία ομάδα έλαβε μια τυπική δόση βιταμίνης D και ελαιόλαδο.
Όλες οι γυναίκες έπαιρναν τα συμπληρώματα καθημερινά από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους έως και μία εβδομάδα μετά τον τοκετό. Ούτε οι γυναίκες αλλά ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια συμπληρώματα έπαιρναν μέχρι το τέλος της μελέτης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Όσα παρουσίασαν συμπτώματα οξείας λαρυγγίτιδας εξετάσθηκαν από γιατρό ή μέσω του ιατρικού τους φακέλου. Συνολικά, υπήρξαν 97 κρούσματα μεταξύ των παιδιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά των γυναικών που λάμβαναν ιχθυέλαιο είχαν 11% κίνδυνο εμφάνισης της οξείας λαρυγγίτιδας, σε σύγκριση με το 17% των παιδιών που οι μητέρες έπαιρναν ελαιόλαδο (μείωση 38%). Από την άλλη, τα παιδιά όσων έπαιρναν υψηλή δόση βιταμίνης D διέτρεχαν 11% κίνδυνο, σε σύγκριση με το 18%της κανονικής δόσης βιταμίνης D (μείωση 40%).
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D και το ιχθυέλαιο θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά κατά της οξείας λαρυγγίτιδας σε επαρκώς υψηλές δόσεις. Πρόκειται για σχετικά φθηνά συμπληρώματα, επομένως θα μπορούσε να είναι μια πολύ αποδοτική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας των μικρών παιδιών» σημειώνει ο δρ. Brustad.
Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί δράσης είναι ένα αίνιγμα για τους ερευνητές: «Ενδεχομένως, αυτά τα θρεπτικά συστατικά να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά να απομακρύνουν τις λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά» εξηγεί ο δρ. Brustad.
Διαβάστε επίσης:
Ανδρική γονιμότητα: Το συμπλήρωμα διατροφής που την ενισχύει
Αλλεργίες: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 40% το πρόβλημα στα παιδιά