Το παιχνίδι στη φύση, τα ακροβατικά στα δέντρα ή τα κόλπα με το ποδήλατο μπορεί να στοιχίσουν δια βίου σημαδεμένα γόνατα, σε αντάλλαγμα όμως θα γίνουν ασπίδα της παιδικής ψυχικής υγείας. Σε αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξιτερ που μελέτησαν την επίδραση της περιπέτειας στο άγχος και την κατάθλιψη παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, μέσα από τις απαντήσεις 2.5οο σχεδόν γονέων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Child Psychiatry and Human Development.
Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε κεντρικό άξονα της μελέτης, οπότε οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για το παιχνίδι των παιδιών, τη γενική ψυχική τους υγεία πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού και τη διάθεσή τους κατά το πρώτο lockdown. Οι γονείς διακρίθηκαν σε δύο ομάδες, μία με 427 γονείς από τη Βόρεια Ιρλανδία και μία με 1.919 γονείς από τη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο για περιπετειώδες παιχνίδι όπως σκαρφάλωμα σε δέντρα, ποδηλασία, άλματα από μεγάλα ύψη και ιδίως χωρίς να μπορούν να τα βλέπουν και ελέγχουν οι γονείς τους, είχαν λιγότερα προβλήματα εωτερίκευσης (άγχος και κατάθλιψη) και ήταν πιο χαρούμενα κατά τη διάρκεια του lockdown.
Αν και το μέγεθος της επίδρασης ήταν αναμενόμενα περιορισμένο, δεδομένου του πλήθους παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών, παρέμεινε σταθερό ανεξαρτήτως δημοπγραφικών μεταβλητών όπως το φύλο και η ηλικία του παιδιού, η επαγγελματική κατάσταση και η ψυχική υγεία των γονέων κ.α., ενώ τα θετικά αποτελέσματα ήταν εντονότερα σε παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα.
«Ανησυχούμε για την ψυχική υγεία των παιδιών περισσότερο από ποτέ», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Helen Dodd, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ και συμπλήρωσε ότι οι γονείς μπορούν να τη θωρακίσουν «διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες για περιπετειώδες παιχνίδι», μια παρέμβαση δωρεάν και εύκολα προσβάσιμη που λειτουργεί ενστικτωδώς και ως ανταμοιβή για το παιδί.
Τα ευρήματα χαιρέτισε η Jacqueline O’Loughlin, Γενική Διευθύντρια της ανεξάρτητης φιλανθρωπικής οργάνωσης PlayBoard NI που δραστηριοποιείται υπέρ της ανάπτυξης και προώθησης του παιχνιδιού για παιδιά και νέους στη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας: «Η έρευνα τονίζει τη σημασία του περιπετειώδους παιχνιδιού. Τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται ελευθερία και ευκαιρίες για να αντιμετωπίζουν κινδύνους και προκλήσεις από τέτοιες δραστηριότητες. Τα ευρήματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι το παιχνίδι, η ανάληψη κινδύνων και ο ενθουσιασμός από το παιχνίδι σε υπαίθριους χώρους συμβάλλουν θετικά στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών». Σύμφωνα με την ίδια, μέσα από την περιπέτεια τα παιδιά ανταμείβονται πολλαπλά, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται κινδύνους, να γίνονται πιο ανθεκτικά και να αντιμετωπίζουν το άγχος και τις δύσκολες καταστάσεις.
Κάποιες από τις δραστηριότητες που εξασφαλίζουν τα οφέλη για την πνευματική υγεία των παιδιών είναι:
- οι βόλτες στο σκοτάδι
- η μοναχική ή με φίλους εξερεύνηση ενός δάσους
- το νυχτερινό κάμπινγκ
- το κολύμπι ή η κωπηλασία σε ποτάμι ή λίμνη
- τα άλματα από ύψη
- τα παιδχνίδια με skateboard, rollerskates ή ποδήλατο.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε τρόποι να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά
Αυτή είναι η κίνηση κλειδί για το καλό της υγείας μας και του πλανήτη
Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πότε το παιδί κινδυνεύει περισσότερο