Η πανδημία COVID-19 ομολογουμένως έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων μας τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η αγωνία να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους δικαιολογημένη, καθώς ο νέος κορωνοϊός είναι κυριολεκτικά ένας επιστημονικός γρίφος.
Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υπενθυμίζει την ανάγκη πιστής τήρησης των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης τους πληθυσμού προς αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο (vaccine preventable diseases, VPDs), όπως η ιλαρά ή η μηνιγγίτιδα.
Στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ο ΠΟΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ανοσοποίηση (μαζικός εμβολιασμός) αποτελεί υπηρεσία υγείας που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων και θα πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στις 30 Μαρτίου 2020 εν μέσω καραντίνας, είχε υπενθυμίσει ότι «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων». Και είχε συστήσει τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως δύο ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων.
Η αξία του εμβολιασμού
Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων εξαλείφθηκαν μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα, επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου των μεταδοτικών νοσημάτων και απελευθερώθηκαν πόροι των υγειονομικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού και 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία.
Η μηνιγγίτιδα -ιδίως η τύπου Β, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα- περιλαμβάνεται ακόμη στα νοσήματα-απειλές για τα παιδιά, καθώς αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να επιφέρει μόνιμες αναπηρίες έως και θάνατο.
Η μηνιγγίτιδα -ιδίως η τύπου Β, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα- περιλαμβάνεται ακόμη στα νοσήματα-απειλές για τα παιδιά, καθώς αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να επιφέρει μόνιμες αναπηρίες έως και θάνατο.
Δυστυχώς, όμως, όπως ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2020) η ενασχόληση όλων με τον νέο κορωνοϊό είχε παράπλευρες απώλειες. Μια εξ αυτών είναι οι παιδικοί εμβολιασμοί για λοιμώδη νοσήματα, όπως της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς και της μηνιγγίτιδας, οι οποίοι έχουν ατονήσει σε πολλές χώρες εξαιτίας του φόβου ή/και ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί.
Η μηνιγγίτιδα Β δεν έχει εποχή – Σωτήριος ο έγκαιρος εμβολιασμός
Με αφορμή το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε όλους» και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι, εν αντιθέσει με τη γρίπη αλλά και τη νόσο COVID-19, που έχουν εποχικές εξάρσεις, η μηνιγγίτιδα τύπου Β «δίνει» κρούσματα καθόλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να απειλήσει από τη μία στιγμή στην άλλη την υγεία και ακόμη και τη ζωή των παιδιών.
Στην Ελλάδα, έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες προκαλεί ανοσία και είναι ασφαλές.
Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας τύπου Β πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα ανεξάρτητα από την εποχή, αφού επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρο. Μάλιστα, οι ειδικοί σημειώνουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την επικίνδυνη νόσο της μηνιγγίτιδας Β.
Το εμβόλιο ενδείκνυται από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Όταν ξεκινά ο εμβολιασμός σε ηλικία 2 μηνών απαιτούνται συνολικά τέσσερις δόσεις εμβολίου, στα παιδιά από 3 μηνών έως 2 χρονών απαιτούνται τρεις δόσεις και στα παιδιά από 2 χρονών και άνω δύο δόσεις.
Το εμβόλιο συστήνεται και αποζημιώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε βρέφη και παιδιά έως 18 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (πάσχουν από διαταραχές της άμυνας, όπως ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού), καθώς και στα πλαίσιο ελέγχου επιδημικής έξαρσης.