*Το κείμενο υπογράφουν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital και ο κύριος Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αποτελούν σημαντικές περιόδους για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με πλούσιες παραδόσεις και έθιμα. Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η διατήρηση της υγιεινής διατροφής κατά την περίοδο αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η νηστεία αλλά και το πασχαλινό τραπέζι κρύβουν αρκετούς διατροφικούς κινδύνους.

1. Διαχείριση αμυλούχων τροφίμων:

  • Προσεκτική κατανάλωση: Αν και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί), τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.
  • Συνδυασμοί γευμάτων: Συνιστάται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων, μαζί με πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως λαχανικά, για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

2. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης:

  • Όσπρια και Λαχανικά: Εντάξτε στη διατροφή σας όσπρια και λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως μανιτάρια.
  • Θαλασσινά: Καταναλώστε θαλασσινά όπως καλαμάρι, σουπιά και γαρίδες με προσοχή όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη.
  • Υποκατάστατα γαλακτοκομικών: Επιλέξτε προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας για πρόσληψη πρωτεΐνης.

3. Παρακολούθηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

  • Συχνές μετρήσεις: Η αλλαγή στο ωράριο των γευμάτων και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου. Είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

4. Ενδιάμεσα γεύματα:

  • Σνακ: Η κατανάλωση μικρών, ισορροπημένων σνακ, όπως μια μερίδα φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Πασχαλινό τραπέζι:

  • Χωρίς περιορισμούς στην επιλογή τροφών αλλά στην ποσότητα. Απολαύστε το πασχαλινό γεύμα με μέτρο, δίνοντας έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης και συνοδεύοντας με άφθονη σαλάτα.
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη. Συνιστάται έως 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος (δηλαδή δύο μικρά ποτήρια κρασί).
  • Γλυκά: Απολαύστε μια μικρή ποσότητα γλυκού ή επιλέξτε γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, και καταναλώστε τα με μέτρο και με χρονική απόσταση από το κύριο γεύμα.

6. Φυσική δραστηριότητα:

  • Σωματική άσκηση: Ένας ήπιος περίπατος μετά από ένα μεγάλο γεύμα όπως είναι αυτό του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν να εορταστούν με ασφάλεια από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρκεί να ακολουθηθούν οι παραπάνω διατροφικές συστάσεις και να διατηρηθεί η ισορροπία στη διατροφή. Η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ή διαιτολόγο σας είναι πάντα σύσταση για την εξατομίκευση των οδηγιών.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital

Ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital

Διαβάστε επίσης

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Θαλασσινά και Οστρακοειδή: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

Νηστεία: Πολλά οφέλη για καρδιά, χοληστερόλη και βάρος – Τι να προσέξετε για να μη βγείτε χαμένοι