*Το κείμενο υπογράφουν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital και ο κύριος Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αποτελούν σημαντικές περιόδους για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με πλούσιες παραδόσεις και έθιμα. Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η διατήρηση της υγιεινής διατροφής κατά την περίοδο αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η νηστεία αλλά και το πασχαλινό τραπέζι κρύβουν αρκετούς διατροφικούς κινδύνους.
1. Διαχείριση αμυλούχων τροφίμων:
- Προσεκτική κατανάλωση: Αν και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί), τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.
- Συνδυασμοί γευμάτων: Συνιστάται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων, μαζί με πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως λαχανικά, για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
2. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης:
- Όσπρια και Λαχανικά: Εντάξτε στη διατροφή σας όσπρια και λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως μανιτάρια.
- Θαλασσινά: Καταναλώστε θαλασσινά όπως καλαμάρι, σουπιά και γαρίδες με προσοχή όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη.
- Υποκατάστατα γαλακτοκομικών: Επιλέξτε προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας για πρόσληψη πρωτεΐνης.
3. Παρακολούθηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα:
- Συχνές μετρήσεις: Η αλλαγή στο ωράριο των γευμάτων και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου. Είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.
4. Ενδιάμεσα γεύματα:
- Σνακ: Η κατανάλωση μικρών, ισορροπημένων σνακ, όπως μια μερίδα φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
5. Πασχαλινό τραπέζι:
- Χωρίς περιορισμούς στην επιλογή τροφών αλλά στην ποσότητα. Απολαύστε το πασχαλινό γεύμα με μέτρο, δίνοντας έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης και συνοδεύοντας με άφθονη σαλάτα.
- Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη. Συνιστάται έως 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος (δηλαδή δύο μικρά ποτήρια κρασί).
- Γλυκά: Απολαύστε μια μικρή ποσότητα γλυκού ή επιλέξτε γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, και καταναλώστε τα με μέτρο και με χρονική απόσταση από το κύριο γεύμα.
6. Φυσική δραστηριότητα:
- Σωματική άσκηση: Ένας ήπιος περίπατος μετά από ένα μεγάλο γεύμα όπως είναι αυτό του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν να εορταστούν με ασφάλεια από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρκεί να ακολουθηθούν οι παραπάνω διατροφικές συστάσεις και να διατηρηθεί η ισορροπία στη διατροφή. Η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ή διαιτολόγο σας είναι πάντα σύσταση για την εξατομίκευση των οδηγιών.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital

Ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital
Διαβάστε επίσης
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Θαλασσινά και Οστρακοειδή: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
Νηστεία: Πολλά οφέλη για καρδιά, χοληστερόλη και βάρος – Τι να προσέξετε για να μη βγείτε χαμένοι