Οι μετρήσεις της πρωτεΐνης ΑΗΝΑΚ2 βοηθούν τους γιατρούς να λάβουν δύσκολες διαγνωστικές αποφάσεις σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Pathology.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές υπέρυθρης απεικόνισης καθώς και πρωτεϊνικής ανάλυση οι επιστήμονες εντόπισαν την ΑΗΝΑΚ2 την πρώτη πρωτεΐνη που θα μπορούσε να αποτελέσει βιοδείκτη για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ΑΗΝΑΚ2 διαφοροποιείται μεταξύ της χρόνιας κυστίτιδας (φλεγμονής του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης) και ενός μη-διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης ο οποίος είναι δύσκολο να διαγνωσθεί.
Η διάκριση των καλοηθών φλεγμονών στην ουροδόχο κύστη από τους όγκους χαμηλότερου ή υψηλότερου βαθμού κακοήθειας μπορεί να είναι δύσκολη ειδικά όταν κάποιες από τις θεραπείες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή.
«Δημιουργήσαμε αυτό το σύστημα υπέρυθρης απεικόνισης για να υποστηρίξουμε τους παθολόγους. Αυτή η τεχνική σε συνδυασμό με την πρωτεϊνική προσέγγιση μας επιτρέπει να καθορίσουμε την ΑΗΝΑΚ2 σαν ένα σημαντικό νέο βιοδείκτη για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τα αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν να εφαρμόσουμε αυτή την ψηφιακή τεχνική και σε άλλες ασθένειες», εξηγεί ο Klaus Gerwert, Πρόεδρος του Τμήματος Βιοφυσικών στο Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας.
Με τη χρήση αυτής της απεικόνισης οι ερευνητές μπορούσαν να ταξινομήσουν λεπτά τμήματα αμετάβλητων ιστών ανά χρώμα για να εντοπίσουν τις περιοχές ενδιαφέροντος. «Το χρώμα που προκύπτει από τον δείκτη κατά την απεικόνιση κάνει αυτόματα την ταξινόμηση των ιστών συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, των φλεγμονών, αν υπάρχουν, ακόμα και της διαβάθμιση της κακοήθειας των όγκων», σημείωσε ο Δρ. Gerwert.
Σε μία ανάλυση 103 δειγμάτων τα οποία περιελάμβαναν 41 επιβεβαιωμένες διαγνώσεις κυστίτιδας, 19 καρκινώματα χαμηλού βαθμού κακοήθειας και 43 καρκινώματα υψηλού βαθμού κακοήθειας, τα αποτελέσματα της υπέρυθρης απεικόνισης κατέδειξαν 95% ακρίβεια, ευαισθησία και εξειδίκευση συγκριτικά με την αντίστοιχη ανάλυση των δειγμάτων που έκανε ένας εξειδικευμένος παθολόγος. Η τεχνική αυτή επίσης διέκρινε τους καρκινικούς από τους υγιείς ιστούς καθώς επίσης και τις κακοήθειες χαμηλού βαθμού κακοήθειες σε σχέση με τις κακοήθειες υψηλού βαθμού.
«Στη μελέτη μας, η ΑΗΝΑΚ2 ανακαλύφθηκε και εξακριβώθηκε σαν ένας υποψήφιος βιοδείκτης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης», δήλωσε η Barbara Sitek, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια πρωτεΐνη ΑΗΝΑΚ2 έχει ήδη προταθεί ως πιθανός προγνωστικός βιοδείκτης για τα νεφρικά κύτταρα αλλά και τους παγκρεατικούς καρκίνους».
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ΑΗΝΑΚ2 θα μπορούσε να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό καρκινώματος μειώνοντας τις πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης και καθυστερημένης θεραπείας ενός επιθετικού κακοήθους όγκου.