Οι διακρίσεις που βασίζονται στην ηλικία είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο και αυτοί που τις υφίστανται πληρώνουν βαρύ τίμημα αποκαλύπτει νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα άνω των 50 ετών και σε 45 χώρες, σε κάθε ήπειρο.
Η έρευνα ήταν συνθετική, ενσωμάτωσε και ερμήνευσε συνδυαστικά δηλαδή 422 δημοσιευμένες μελέτες. Το βασικό και ηχηρό συμπέρασμα -κόλαφος που λένε και οι δημοσιογράφοι- είναι ότι το 96% των ηλικιωμένων έχει αντιμετωπίσει διακρίσεις που σχετίζονταν με την ηλικία του.
Μάλιστα, πολλές από αυτές τις διακρίσεις έχουν σχέση με την υγεία και την περίθαλψη. Ως γενική αίσθηση διαφαίνεται ότι ένας ηλικιωμένος με κατάθλιψη λ.χ. δεν φαίνεται πολύ ελκυστικός ως ασθενής -ιδιαίτερα αν δεν πληρώνει αυτός ή η ασφαλιστική του, αλλά το ταμείο του.
Επίσης, το προχωρημένο της ηλικίας φαίνεται να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για να λάβει ένας ηλικιωμένος την καλύτερη δυνατή θεραπεία.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση PLOS ONE παρακινεί σε βελτίωση των πολιτικών υγείας για τους ηλικιωμένους, ισχυριζόμενη ότι οι ηλικιωμένοι συχνά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.