Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Bone and Mineral Research, τα επιτόπια πηδηματάκια για πέντε λεπτά καθημερινά, μπορούν να γλιτώσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες από κατάγματα στους γοφούς. Τέτοιου είδους ασκήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα οστά των ποδιών, καθιστώντας τα πυκνότερα και λιγότερο ευπαθή.
Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, τα εύθραυστα οστά λόγω οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που δημιουργεί πορώδη οστά, αποτελούν συχνό πρόβλημα.
Οι ασκήσεις με βάρη και το τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενδυνάμωση των οστών, ωστόσο τέτοιου τύπου ασκήσεις δεν είναι ιδιαίτερα εύκολες για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Εντούτοις, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Loughborough, διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε λεπτά καθημερινής άσκησης με επιτόπιες αναπηδήσεις, ήταν αρκετά για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 35 γυναίκες, ηλικίας 55-70 ετών, στις οποίες ζητήθηκε για χρονικό διάστημα έξι μηνών να πραγματοποιούν έως και 50 αναπηδήσεις στο ένα πόδι σε καθημερινή βάση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση στην πυκνότητα των οστών του ποδιού που χρησιμοποιούσαν κατά την άσκηση και, παράλληλα, μείωσή της στο αδρανές πόδι. Συγκεκριμένα, στο πόδι που εκγύμναζαν η πυκνότητα του «λαιμού» του μηριαίου οστού – η κορυφή του οστού που συνδέεται με τη σφαίρα του ισχίου – αυξήθηκε κατά 3,2%, ενώ στο άλλο μειώθηκε κατά 0,5 έως 0,75 τοις εκατό.
Τέλος, μετά το πέρας του εξαμήνου, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, οπότε και διαπιστώθηκε πως καμία βλάβη δεν είχε προκληθεί στις αρθρώσεις των γονάτων τους από την άσκηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μικρές επιτόπιες αναπηδήσεις είναι μια άσκηση χρήσιμη μα κυρίως δωρεάν, εύκολη και γρήγορη.
Η Δρ. Katherine Brooke-Wavell, μία εκ των ερευνητών, δήλωσε πως «οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λόγω εύθραυστων οστών, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κάποιο κάταγμα. Αυτό που η έρευνα έρχεται να δείξει στις υγιείς γυναίκες είναι πως, μια σύντομη άσκηση που δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι, δύναται να αυξήσει την οστική πυκνότητα στην περιοχή του ισχίου, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καταγμάτων».
Η οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη άσκησης, την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων ή τη λήψη στεροειδών. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα κι απλώς το αγνοούν.
Οι γυναίκες μπορούν να χάσουν έως και το 20% της οστικής πυκνότητάς τους μέσα σε επτά χρόνια από την εμμηνόπαυση, λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που, συν τοις άλλοις, προστατεύει τα οστά, μειώνονται δραματικά όταν μια γυναίκα περνάει στην εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα τα κόκαλα να καθίστανται ευάλωτα.
Ο Chris Hartley, διδακτορικός φοιτητής που εργάστηκε στην έρευνα, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία των αρθρώσεων τους και κατά πόσο ασφαλής είναι μια σωματική άσκηση, πολλώ μάλλον αυξημένης έντασης. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρήκαμε καμία σύνδεση της άσκησης των αναπηδήσεων με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος».