Έναν πρωτοπόρο τρόπο αντικατάστασης των επεμβατικών βιοψιών για τη διάγνωση του καρκίνου βρήκαν Αμερικανοί ερευνητές. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Cancer Research, ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εμφυτεύουν μικροσκοπικές συσκευές κάτω από την επιδερμίδα και έτσι καταφέρνουν να «παγιδεύσουν» τον καρκίνο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μικροσυσκευές που έλκουν τα καρκινικά κύτταρα που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα και μάλιστα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν σήματα που εκπέμπουν τα καρκινικά κύτταρα όταν πρόκειται να δώσουν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία ή όργανα.
«Η διενέργεια βιοψίας σε όργανα όπως ο πνεύμονας είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Εμείς αντ’ αυτού εμφυτεύουμε κάτω από το δέρμα τις ‘παγίδες’ ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες σε εμάς για να συλλέξουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε», εξηγεί ο Lonnie Shea, κάτοχος της έδρας Βιοϊατρικής Μηχανικής William and Valerie Hall στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Μάλιστα, η ευκολία της πρόσβασης στα συλλεγόμενα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν στενότερα και σε πραγματικό χρόνο την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.
Οι ερευνητές με τη βοήθεια των παγίδων ανέλυσαν 635 γονίδια που ήταν παρόντα στα παγιδευμένα καρκινικά κύτταρα και μεταξύ αυτών βρήκαν δέκα που μπορούσαν να προβλέψουν αν ένα πειραματόζωο (ποντίκι) ήταν υγιές ή αν είχε καρκίνο που δεν είχε όμως αρχίσει να εξαπλώνεται ή αν ο καρκίνος ήταν ήδη εδραιωμένος και είχε αρχίσει να δίνει μεταστάσεις.
Η γονιδιακή έκφραση που είχε εντοπιστεί μέσω των παγίδων ήταν μάλιστα διακριτή από εκείνη των κυττάρων στο αίμα, που συνήθως εντοπίζεται με υγρής μορφής βιοψία. Και αυτή η διαφοροποίηση αποδεικνύει ότι το υλικό που παγιδεύεται στην καινοτόμο μικροσυσκευή εμπεριέχει μοναδικές πληροφορίες για την πορεία του καρκίνου.
Επίσης, οι ειδικοί κατάφεραν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των συνθετικών μικροσυσκευών έναντι πολλαπλών μορφών καρκίνου καθώς λειτουργούν προσελκύοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν καρκινικά κύτταρα.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτρέπουν στους ερευνητές να καταλάβουν και αν η αντικαρκινική θεραπεία είναι αποτελεσματική καθώς και ποια πειραματόζωα είναι ανθεκτικά ή όχι στην αγωγή. Μάλιστα, αυτό δίνει στην μικροσυσκευή το πλεονέκτημα να μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη του καρκίνου, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των πειραμάτων στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μειώνοντας τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων που έφταναν στον όγκο.