Υπάρχει τελικά εξήγηση για τα γαστρεντερικά προβλήματα που παρουσιάζουν αρκετοί ασθενείς με ψωρίαση; Παρότι η αυτοάνοση πάθηση επηρεάζει κυρίως το δέρμα και σε κάποιες περιπτώσεις και τις αρθρώσεις, οι πάσχοντες εμφανίζουν επίσης μια αδιόρατη φλεγμονή στο λεπτό έντερο με αυξημένη τάση για το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Αυτές οι αλλαγές στο έντερο θα μπορούσαν να εξηγήσουν το λόγο που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου Crohn.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε πολλά σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό. Με τη μελέτη μας, μπορούμε τώρα να επισημάνουμε ότι τα άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν συχνά μια αόρατη φλεγμονή στο λεπτό τους έντερο, με αυξημένο κίνδυνο για αυτό που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου», λέει η Δρ Maria Lampinen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease, έλαβαν μέρος 18 ασθενείς με ψωρίαση και 15 υγιή άτομα, χωρίς κανένα από αυτά να έχει διαγνωστεί με κάποια γαστρεντερική πάθηση. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα τόσο από το λεπτό όσο και από το παχύ έντερο των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, μελέτησαν διαφορετικούς τύπους ανοσοποιητικών κυττάρων στο βλεννογόνο.
«Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση είχαν υψηλότερο αριθμό ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο λεπτό τους έντερο και τα κύτταρα έδειχναν σημάδια προφλεγμονώδους δραστηριότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαμε τον ίδιο τύπο ανοσοποιητικών κυττάρων σε δερματικές εξάρσεις από ασθενείς με ψωρίαση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να έχει αντίκτυπο στο έντερο ή το αντίστροφο» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Πώς επηρεάζεται το έντερο
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο βλεννογόνος του εντέρου λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός που επιτρέπει επίσης τη διέλευση θρεπτικών συστατικών και νερού. Σε ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ο εντερικός φραγμός ενδεχομένως να μη λειτουργεί σωστά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαρρέον έντερο και οδηγεί στη διαρροή βακτηρίων και επιβλαβών ουσιών μέσω του εντερικού φραγμού και στην πρόκληση φλεγμονής. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πιο εκτεταμένη φλεγμονή όταν οι ουσίες αυτές διαδίδονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Εν προκειμένω, οι μισοί από τους ασθενείς με ψωρίαση που εξέτασε η μελέτη παρουσίασαν αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού ή διαρρέον έντερο. Οι ίδιοι ασθενείς ανέφεραν επιπλέον γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, σε σχέση με τους ασθενείς με φυσιολογικό εντερικό φραγμό. Τέλος, είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών στο έντερό τους.
«Δεδομένου ότι οι ασθενείς με ψωρίαση στη μελέτη μας είχαν σχετικά ήπια δερματική νόσο και δεν εμφάνιζαν ορατή εντερική φλεγμονή στη γαστροσκόπηση, είχαν εκπληκτικά σαφείς αλλαγές στο λεπτό έντερό τους σε σύγκριση με τα υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν συχνά γαστρεντερικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Crohn» πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Ψωρίαση: Η αυτοφλεγμονώδης νόσος που αφορά 200.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα
Ψωρίαση: Η δερματοπάθεια που δεν κάνει διακρίσεις – Ο ρόλος του στρες