Πόσα μπορούν να αποκαλύψουν τα δόντια των προγόνων μας για τη συνολική μας υγεία; Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ένας νεότερος τρόπος εξέτασης του σμάλτου των δοντιών θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο στην επιστημονική έρευνα, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η υγεία των ανθρώπινων πληθυσμών, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Η μέθοδος εξέτασε δύο ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που βρίσκονται ενσωματωμένες στο σμάλτο των ανθρώπινων δοντιών: την ανοσοσφαιρίνη G, ένα αντίσωμα που καταπολεμά τις λοιμώξεις, και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία είναι παρούσα κατά τη διάρκεια φλεγμονών στο σώμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science.

«Αυτές οι πρωτεΐνες υπάρχουν στο σμάλτο των δοντιών και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε τη βιολογική και ενδεχομένως τη συναισθηματική υγεία των ανθρώπινων πληθυσμών του παρελθόντος», δήλωσε η Δρ Tammy Buonasera, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Alaska Fairbanks και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας. «Η ανάλυση των ανοσοποιητικών πρωτεϊνών στο σμάλτο δεν έχει γίνει στο παρελθόν και αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες στη μελέτη των ασθενειών και της υγείας στο παρελθόν με πιο στοχευμένο τρόπο από ό,τι μπορούμε σήμερα» συμπληρώνει.

Από το παρελθόν στο μέλλον

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την παρουσία και την ποσότητα των πρωτεϊνών στο σμάλτο των δοντιών από τρεις ομάδες ανθρώπων:

  • Πρόγονοι Ohlone από ένα φυλάκιο ιεραποστολής που χρονολογείται στα τέλη του 1700 και στις αρχές του 1800 στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Οι σκελετοί τους ανακαλύφθηκαν κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου στην περιοχή το 2016.
  • Ευρωπαίοι έποικοι από τα τέλη της δεκαετίας του 1800 που θάφτηκαν σε νεκροταφείο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο.
  • Σύγχρονοι δόκιμοι στρατιωτικοί που δώρισαν φρονιμίτες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τα επίπεδα των δύο πρωτεϊνών με τη γνωστή ιστορία και τις εμπειρίες του κάθε πληθυσμού. Όπως παρατήρησαν, οι ιθαγενείς στο σύστημα των ιεραποστολών της Καλιφόρνιας βίωσαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, έντονο στρες και εισαγόμενες μολυσματικές ασθένειες. Οι Ευρωπαίοι έποικοι από το 1800 είχαν αντίστοιχα μικρότερη διάρκεια ζωής από τους σημερινούς πληθυσμούς, αλλά, ως ομάδα, υποτίθεται ότι βίωσαν μικρότερο βαθμό στρες και ασθενειών από την ομάδα Ohlone. Όπως ήταν αναμενόμενο, θεωρήθηκε ότι οι σημερινοί στρατιωτικοί δόκιμοι βίωναν καλύτερη υγεία και διατροφή από τις δύο αρχαιολογικές ομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στενή αντιστοιχία μεταξύ ενδείξεων για υψηλά επίπεδα στρες και ασθενειών στον ιθαγενή πληθυσμό και υψηλών επιπέδων των δύο πρωτεϊνών στα δόντια τους. Τα επίπεδα των πρωτεϊνών ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνα των άλλων δύο ομάδων που εξετάστηκαν.

Παράθυρο στο σήμερα

Η Δρ Buonasera δήλωσε ότι αυτός ο νέος τρόπος εξέτασης των δοντιών θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες μια πιο λεπτομερή ματιά στις ιστορικές και προϊστορικές ανθρώπινες εμπειρίες. Παράλληλα, όμως, δίνει και τη δυνατότητα για την απόκτηση νέων πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις του στρες, των ασθενειών και του τρόπου ζωής και στους σύγχρονους ανθρώπους.

Τα δόντια λειτουργούν ως ένα «αρχείο υγείας» από τη γέννηση έως την πρώιμη ενηλικίωση. Πολλές ασθένειες δεν αφήνουν ορατό ίχνος στο σκελετό, ενώ οι πρωτεΐνες στα δόντια μπορεί να καταγράφουν τις αντιδράσεις σε ασθένειες ή φλεγμονές.

Εκτός του ότι είναι η πρώτη που εξετάζει τις πρωτεΐνες του ορού που παγιδεύονται στην αδαμαντίνη, η μελέτη είναι επίσης καινοτόμος λόγω της ακρίβειας που παρέχει η νέα μέθοδος, δήλωσε ο Δρ Glendon Parker, αναπληρωτής καθηγητής στο UC Davis και ένας από τους συν-συγγραφείς της εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Στοματική υγεία: Πόσα αποκαλύπτουν τα ούλα για την υγεία μας – Οι ανησυχητικές αποχρώσεις

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Γιατί μυρίζει άσχημα η αναπνοή; 5 τρόποι αντιμετώπισης