Πολυβιταμίνες: Η καθημερινή λήψη τους μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Έρευνα απαντά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της τακτικής λήψης πολυβιταμινών

YGEIAMOU.GR TEAM

Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τακτικής λήψης πολυβιταμινών από υγιείς ενήλικες και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου, κατέληξε μεγάλη ανασκόπηση δεδομένων από σχεδόν 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Πολλοί Αμερικανοί ενήλικες λαμβάνουν πολυβιταμίνες με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους. Εντούτοις, τα οφέλη και οι επιπτώσεις τους παραμένουν ασαφή.

Εν προκειμένω, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μελέτες που αφορούσαν συνολικά 390.124 υγιείς ενήλικες από τρεις περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά πολυβιταμίνες δεν διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τα άτομα που δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες. Για τα αποτελέσματα συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση και η ποιότητα της διατροφής.

Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η χρήση πολυβιταμινών και ο κίνδυνος θανάτου και σε άλλους πληθυσμούς, όπως εκείνοι με τεκμηριωμένες διατροφικές ελλείψεις, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών σε άλλες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.