Aπό τσίχλες χωρίς ζάχαρη μέχρι οδοντόκρεμες ή είδη αρτοποιίας, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης και έχει αναδειχθεί αντίστοιχα ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Πρόκειται για μια φυσική αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, νέα έρευνα από την Κλινική Cleveland, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ξυλιτόλης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, η ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών ετών σε σύγκριση με εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές που έδειξαν ότι η ξυλιτόλη προκαλούσε μεγαλύτερη αντίδραση των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που είναι υπεύθυνα για την πήξη. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια επόμενη κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ένα ποτό με γλυκαντικό ξυλιτόλης παρουσίασαν άμεση αύξηση της αντιδραστικότητας των αιμοπεταλίων σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν ένα ποτό με γλυκαντικό γλυκόζης.

«Η μελέτη αυτή δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για τη διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ιδίως καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», δήλωσε ο Δρ Hazen. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα» διευκρινίζει.

Ενώ αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την καρδιά που σχετίζονται με την κατανάλωση ξυλιτόλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα καταδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της ξυλιτόλης.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε SOS ερωτήσεις για τα γλυκαντικά – Ο ρόλος τους στην απώλεια βάρους

Το δημοφιλές γλυκαντικό που αναστατώνει την ισορροπία και λειτουργία του εντέρου

Καρκίνος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα τεχνητά γλυκαντικά – Τι αποκαλύπτει η έρευνα