Άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο θανάτου, εξαιτίας ακατάσχετης αιμορραγίας, έχουν τώρα μια νέα ελπίδα να επιβιώσουν, χάρη σε μια νέα ανακάλυψη: Συνθετικά τσιρότα, που μιμούνται τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, σχηματίζοντας θρόμβους στο σημείο του τραύματος, δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια σειρά μελετών σε πειραματόζωα.
Ειδικότερα, σε πειραματικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε ζώα, τα συνθετικά αιμοπετάλια έδειξαν να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά με τα φυσικά, επουλώνοντας γρήγορα τις βλάβες σε ποντίκια και γουρούνια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Science Translational Medicine.
Τα συνθετικά σωματίδια, που μιμούνται το μέγεθος, το σχήμα και τις μηχανικές ιδιότητες των αιμοπεταλίων, περιέχουν υδρογέλη, ένα υλικό σαν ζελατίνη, αποτελούμενο από πολυμερή μόρια, που προσελκύουν μεγάλες ποσότητες νερού.
Τα σωματίδια από υδρογέλη είναι εμπλουτισμένα με αντισώματα που συνδέονται με τη φιμπρίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται στο σημείο του τραύματος και σχηματίζει ένα είδος πλέγματος, για να σταματήσει την αιμορραγία και να ξεκινήσει η διαδικασία της θρόμβωσης. Τα συνθετικά αιμοπετάλια «ταξιδεύουν» ανεμπόδιστα στο αίμα μέχρι να φτάσουν στη ζώνη του τραύματος, όπου ενώνονται με τη φιμπρίνη και συμμετέχουν στη δημιουργία θρόμβων.
Ακολουθώντας την πορεία των φυσικών αιμοπεταλίων, τα συνθετικά σωματίδια συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η περιοχή γύρω από το τραύμα επουλώνεται. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι, μετά την επούλωση του τραύματος, τα συνθετικά σωματίδια αποβάλλονται μέσω των νεφρών, χωρίς να προκαλούν θρόμβους σε άλλα σημεία του σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ασθενείς που υφίστανται αιμορραγία, λόγω χειρουργείου, χημειοθεραπείας ή άλλων αιτιών, λαμβάνουν αιμοπετάλια που απομονώνονται από το αίμα δοτών. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια πηγή εξαιρετικά περιορισμένη αλλά κι ένα προϊόν με μικρή διάρκεια ζωής, το οποίο συνήθως χορηγείται σε ασθενείς με ίδια ομάδα αίματος. Τα συνθετικά αιμοπετάλια, αντίθετα, δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης και μπορούν να χορηγηθούν σε οποιονδήποτε ασθενή, ανεξαρτήτως ομάδας αίματος, ακόμη και στο ασθενοφόρο.
Οι ερευνητές προετοιμάζονται τώρα για περαιτέρω προκλινικές δοκιμές, ελπίζοντας να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτοάνοση θρομβοπενία: Θεραπεία μειώνει τα αιμορραγικά επεισόδια
Λοιμώξεις και πληγές: Το δέντρο – βάλσαμο που επουλώνει το δέρμα
Γονείς προσοχή! Αυτή είναι η συχνότερη αιτία τραυματισμού των παιδιών στο κεφάλι