Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας κατά τη γήρανση αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν είτε πολύ υψηλά είτε πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ της Ολλανδίας σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
«Σχεδόν το 10% των ανθρώπων άνω των 65 ετών στην Αμερική και την Ευρώπη πάσχουν από αναιμία (πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης) και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των περιστατικών άνοιας. Η συχνότητα των περιστατικών αναμένεται να τριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στις χώρες όπου η αναιμία έχει υψηλότερα ποσοστά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. M. Arfan Ikram.
Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα για 12.305 ανθρώπους με μ.ο. ηλικίας τα 65 έτη που δεν έπασχαν από άνοια. Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης των συμμετεχόντων μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης. Οι 745, ή το 6%, των εθελοντών είχαν αναιμία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτή, 1.520 άνθρωποι ανέπτυξαν άνοια εκ των οποίων οι 1.194 έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι με αναιμία ήταν 41% πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ και 34% πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάθε τύπου άνοια συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν αναιμία. Συγκεκριμένα από τους 745 αναιμικούς εθελοντές, οι 128 ανέπτυξαν άνοια, ενώ από τους 11.560 μη αναιμικούς άνοια εκδήλωσαν οι 1.392. Παράλληλα παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος κατά 20% και για τους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.
Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια ακόμη και μετά την αφαίρεση άλλων παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για άνοια, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η χρήση αλκοόλ. Ο Δρ. Ikram σημείωσε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι παράγοντας που προκαλεί άνοια, αλλά αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός συσχετισμού.
«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί αν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης συνδέονται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου άνοιας ή αν αυτοί οι συσχετισμοί μπορούν να εξηγηθούν από υποκείμενα νοσήματα ή άλλες αγγειακές ή μεταβολικές αλλαγές», κατέληξε ο Δρ. Ikram.