Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε ένα καυτερό φαγητό με τσίλι ή με πιπεριές jalapenos, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, η διατροφή με πολλά καυτερά προϊόντα ενδεχομένως να συνδέεται με την άνοια.
Πιο συγκεκριμένα, μια 15ετής μελέτη 4.582 Κινέζων άνω των 55 ετών, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, βρήκε ενδείξεις ταχύτερης γνωστικής υποβάθμισης σε εκείνους που κατανάλωναν τακτικά περισσότερα από 50 γραμμάρια τσίλι την ημέρα. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι η υποβάθμιση της μνήμης ήταν ακόμα μεγαλύτερη για όσους από τους συμμετέχοντες ήταν αδύνατοι.
Η μελέτη με επικεφαλής τον Zumin Shi από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν περισσότερα από 50 γραμμάρια τσίλι της ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.
«Σε προηγούμενες μελέτες, η κατανάλωση τσίλι έχει αποδειχθεί επωφελής για το βάρος και την αρτηριακή πίεση. Στη συγκεκριμένη μελέτη, όμως, βρήκαμε ανεπιθύμητες επιδράσεις στην γνωστική λειτουργία μεταξύ των ηλικιωμένων», αναφέρει ο Δρ. Zumin.
Ο επιδημιολόγος του UniSA, Ming Li, ένας εκ των πέντε ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη τόνισε ότι η κατανάλωση τσίλι περιελάμβανε τόσο τις φρέσκες όσο και τις αποξηραμένες πιπεριές, αλλά όχι τις γλυκές και της μαύρες πιπεριές. «Το τσίλι είναι ένα από τα καυτερά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ασία, σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάποιες περιοχές της Κίνας, μάλιστα, ένας στους τρεις ενήλικες καταναλώνουν καυτερά φαγητά κάθε μέρα», σημειώνει ο ίδιος.
Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό του τσίλι που έχει αναφερθεί ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, την απώλεια λίπους και αναστέλλει τις αγγειακές διαταραχές, αυτή είναι, όμως, η πρώτη διαχρονική μελέτη που διερευνά το συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης τσίλι και της γνωστικής λειτουργίας.
Όπως φάνηκε, λοιπόν, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ τσίλι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ήταν πιο δραστήριοι σωματικά σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου τσίλι. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος ίσως να είναι πιο ευαίσθητοι στην πρόσληψη τσίλι σε σχέση με τους υπέρβαρους, εξ ου και η μεγαλύτερη επίπτωση στη μνήμη και το βάρος τους.