Η ζαναμιβίρη (zanamivir), ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σοβαρής γρίπης τύπου Α και τύπου Β σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών επί ανθεκτικών σε άλλες θεραπείες ιών, θα μπορούσε να γίνει πολύτιμη προσθήκη στο αντιδιαβητικό οπλοστάσιο και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές της μεταβολικής νόσου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι (ΗΠΑ) που δημοσιεύονται στο American Journal of Physiology, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας, προφυλάσσει από την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στον διαβήτη τύπου 2 αναστέλλοντας τη λειτουργία της νευραμινιδάσης, βασικού ενζύμου στην επιφάνεια των ιών της γρίπης που τους επιτρέπει να εισέλθουν στα κύτταρα του ξενιστή. Στον άνθρωπο, η νευραμινιδάση (ανθρώπινη νευραμινιδάση – hNEU) αποτελεί μια οικογένεια τεσσάρων ισοενζύμων που υδρολύουν γλυκολιπίδια και γλυκοπρωτεΐνες μεταξύ άλλων, μεσολαβούν σε διάφορα σημαντικά μονοπάτια σηματοδότησης και εμπλέκονται σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Προγνωστικός βιοδείκτης για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία αποτελεί σταθερή εκδήλωση στον διαβήτη τύπου 2 (Τ2Δ), αρχική βλάβη της αθηροσκλήρωσης και πρωταρχικό παθολογικό χαρακτηριστικό στην εμφάνιση και εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου, της κύριας αιτίας θανάτου στα άτομα με διαβήτη. Η νευραμινιδάση μετέχει στη υπάγει τη δυσλειτουργία διασπώντας τα γλυκολιπίδια και ενδοθηλιακού γλυκοκάλυκα, μιας προστατευτικής στιβάδας του ενδοθηλίου από γλυκάνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις νευραμινιδάσης. Για να διαπιστώσουν την επίδραση της ζαναμιβίρης πραγματοποίησαν δύο πειράματα χορήγησης του φαρμάκου σε ανθρώπους και ποντίκια.
Στην πρώτη περίπτωση, 14 άτομα ηλικίας 45 – 60 ετών με διαγνωσμένο διαβήτη και απουσία καρδιαγγειακού ιστορικού, ακολούθησαν το θεραπευτικό σχήμα 5 ημερών με ζαναμιβίρη (10 mg), λαμβάνοντας το εισπνεόμενο φάρμακο κάθε 12 ώρες, σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την επιπλεγμένη γρίπη (37). Η ίδια δόση χορηγήθηκε σε ποντίκια, στα οποία προηγήθηκε έγχυση νευραμινιδάσης.
Τα αποτελέσματα από τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι δύο δόσεις των 5 mg εισπνεόμενης ζαναμιβίρης μείωσαν τα επίπεδα και τη δραστηριότητα της νευραμινιδάσης στο πλάσμα, το οποίο συσχετίστηκε με σημαντική μικρότερη ακαμψία του ενδοθηλίου στις αρτηρίες και ταυτόχρονη αύξηση του μήκους του γλυκοκάλυκα. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, αντίστοιχα αποτελέσματα στους ανθρώπους.
«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η χρήση της ζαναμιβίρης στη δοσολογία που έχει εγκρίνει ο FDA για τη θεραπεία της γρίπης δεν είναι ικανή να μειώσει τη δραστηριότητα της νευραμινιδάσης του πλάσματος ή να επηρεάσει την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», σχολίασαν και πρότειναν την ανάγκη διαμόρφωσης νέων ειδικών οδηγιών.
Διαβάστε επίσης:
Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας
Διαβήτης: Τέσσερα πρόσωπα που ζουν με τη νόσο μιλούν για την εμπειρία τους
Διαβήτης: Το απρόσμενο σύμπτωμα που θα σας οδηγήσει (λανθασμένα) στον αφροδισιολόγο