Στα ήδη τεκμηριωμένα αρνητικά αποτελέσματα από τη μόλυνση του αέρα, νεότερη μελέτη προσθέτει και τα εύθραυστα οστά, ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη από επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων συνδέονται με την οστική βλάβη σε αυτή την κατηγορία γυναικών.
Οι επιπτώσεις ήταν πιο εμφανείς στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με τα οξείδια του αζώτου να προκαλούν διπλάσια βλάβη στην περιοχή από αυτήν που παρατηρείται με τη φυσιολογική γήρανση. Σημαντική πηγή αυτών των οξειδίων του αζώτου είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των φορτηγών, αλλά και οι εκπομπές από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν μεμονωμένους ρύπους έχουν υποδείξει τις αρνητικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, στον κίνδυνο οστεοπόρωσης και στα κατάγματα σε ηλικιωμένα άτομα.
Η νέα αυτή μελέτη είναι και η πρώτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οστικής πυκνότητας ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και η πρώτη που διερευνά τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ποιότητα των οστών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 161.808 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, που συλλέχθηκαν μέσω της μελέτης Women’s Health Initiative. Εκτίμησαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ανάλογα με τα σωματίδια (PM10, NO, NO2 και SO2) με βάση τις διευθύνσεις κατοικίας των συμμετεχόντων. Παράλληλα, μέτρησαν την οστική πυκνότητα σε ολόκληρο το σώμα, στο ισχίο, στο μηριαίο οστό και στην οσφυϊκή μοίρα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: το πρώτο, το τρίτο και το έκτο έτος της μελέτης χρησιμοποιώντας απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.
Διαπιστώθηκε ότι τα οξείδια του αζώτου θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 1,22% ετησίως την οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σχεδόν δηλαδή σε διπλάσιο βαθμό από τις ετήσιες επιπτώσεις της ηλικίας σε οποιαδήποτε από τις ανατομικές περιοχές που αξιολογήθηκαν.
Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτό οφείλεται στη θανάτωση των οστικών κυττάρων μέσω οξειδωτικής βλάβης και άλλων μηχανισμών.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την απώλεια της οστικής πυκνότητας, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς ή δημογραφικούς παράγοντες. Για πρώτη φορά, έχουμε αποδείξεις ότι τα οξείδια του αζώτου, ειδικότερα, συμβάλλουν σημαντικά στην οστική βλάβη και ότι η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία», αναφέρει σχετικά ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Diddier Prada, αναπληρωτής ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Κολούμπια.
Διαβάστε επίσης
Οστεοπόρωση: Ποιοι κινδυνεύουν 33% περισσότερο με κάταγμα
Κάταγμα ισχίου: Ανησυχητική αύξηση στους ηλικιωμένους – Η λύση που αποκαθιστά το πρόβλημα
Οστεοπόρωση: Λιγότερα κατάγματα και πιο δυνατά οστά με αυτές τις ασκήσεις