Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού σε συνδυασμό και με την εξέλιξη του ιού έχουν ως αποτέλεσμα την ηπιότερη συμπτωματολογία των ασθενών. Αντίστοιχα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μικρότερη επίδραση θα έχουν αυτοί οι παράγοντες και στα επίμονα συμπτώματα.
Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα της μακράς νόσησης (Long Covid), όπως η πνευματική σύγχυση (brain fog) και η κόπωση, μπορεί να εμφανιστούν πολλές εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωση, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν η παραλλαγή Omicron θα οδηγήσει σίγουρα σε λιγότερο σοβαρά κρούσματα Long Covid για τους ανθρώπους που μολύνονται αυτή την περίοδο.
Τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία είναι όμως ενθαρρυντικά και στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Δρ. Jonathan Whiteson, διευθυντή του προγράμματος φροντίδας COVID του NYU Langone Health και συν-συγγραφέας των συστάσεων για τη θεραπεία του συνδρόμου Long Covid από την Αμερικανική Ακαδημία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (AAPMR).
«Στην κλινική πρακτική, παρατηρούμε μια τάση προς χαμηλότερα ποσοστά μακράς Covid, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται οι παραλλαγές μεταβάλλονται», τονίζει.
Tα ερευνητικά ευρήματα
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που νόσησαν με την παραλλαγή Omicron την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, παρουσίαζαν περίπου τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια σύγκριση μεταξύ 56.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που μολύνθηκαν με Omicron και περισσότερους από 41.000 με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ασθενών νοσούσαν ήπια και οι ερευνητές μελέτησαν μόνο τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.
Συμπέραναν ότι το στέλεχος της Omicron είχε περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει μακρόχρονα συμπτώματα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί σε διάστημα μικρότερο από 3 μήνες πριν μολυνθούν και 75% λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε μακρά Covid, όταν τα άτομα είχαν εμβολιαστεί περισσότερους από 6 μήνες πριν νοσήσουν.
Μια άλλη πρόσφατη νορβηγική μελέτη εξέτασε τα συμπτώματα που ανέφεραν οι γιατροί για τους ασθενείς τους, που παρουσίαζαν πιο σοβαρά συμπτώματα μακράς Covid και είχαν μολυνθεί μια περίοδο που κυκλοφορούσαν και οι δύο παραλλαγές (Omicron και Δέλτα). Διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων όπως κόπωση, βήχας, δύσπνοια και άγχος ή κατάθλιψη έως και 4 μήνες μετά τη λοίμωξη.
Μια διαφορετική μελέτη 250.000 Αμερικανών ενηλίκων, που μολύνθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιανουαρίου 2022, αποκάλυψε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί αντιμετώπιζαν περίπου 40% χαμηλότερο κίνδυνο μακράς Covid.
Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 10 μελέτες με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι έστω και μια δόση του εμβολίου πριν από τη μόλυνση μείωσε τον κίνδυνο μακράς Covid κατά περίπου 35%. Ακόμα όμως και όταν οι άνθρωποι εμβολιάστηκαν αφού μολύνθηκαν, ο εμβολιασμός εξακολουθούσε να μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 27%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως ο μικρότερος κίνδυνος να οφείλεται στη διαφορετική φύση της παραλλαγής, σύμφωνα με τον Δρ. Alexandre Marra, επικεφαλής συγγραφέας της μετα-ανάλυσης και ερευνητής στο Hospital Israelita Albert Einstein στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Όπως εξηγεί, το στέλεχος Omicron φαίνεται να προκαλεί κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες τείνουν να επηρεάζουν το λαιμό και τα ιγμόρεια και να οδηγούν σε ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Αντίθετα, οι αρχικές παραλλαγές προκαλούσαν πνευμονία και πιο σοβαρή νόσηση.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει 46% τον κίνδυνο Long Covid
Κορωνοϊός – Long Covid: Η εύκολη θεραπεία που «καθαρίζει» το μυαλό και επαναφέρει τη μνήμη