Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επίδραση του σωματικού λίπους, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής στην έκβαση του καρκίνου του μαστού, καταλήγει νέα μελέτη με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσιλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer, έγινε από ομάδα 28 ειδικών από κορυφαία διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Imperial College London, τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Χάρβαρντ και το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο “Fred Hutchinson” του Σιατλ, στις ΗΠΑ. Ενώ χρηματοδοτήθηκε και συντονίστηκε από τον φορέα World Cancer Research Fund International.
Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν σε βάθος τη σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου (όπως το σωματικό λίπος, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή) με την έκβαση της νόσου μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως σήμερα η σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής και καρκίνου του μαστού εστίαζαν στην προδιάθεση εμφάνισης της νόσου αφήνοντας ένα κενό γνώσης για το πως οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την έκβαση της ασθένειας αφότου έχει τεθεί η διάγνωση. Απώτερος σκοπός των ειδικών στην παρούσα μελέτη είναι η δημιουργία σειράς συστάσεων για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού.
Προς την κατεύθυνση αυτή προχώρησαν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δεδομένων από ήδη δημοσιευμένες μελέτες (που είχαν καταχωρηθεί στις βάσεις PubMed και Embase) που αφορούσαν στο σωματικό λίπος, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή, σε σχέση με την έκβαση της νόσου.
Τελικά εστίασαν σε ότι αφορά στη σχέση σωματικού λίπους και πρόγνωσης της νόσου σε 225 μελέτες που αθροιστικά αφορούσαν σε περισσότερες από 456.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, εκ των οποίων πάνω από 36.000 είχαν αποβιώσει από οποιαδήποτε αιτία και 26.000 από καρκίνο του μαστού.
Από την επεξεργασία των στοιχείων, όπως εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr o Κωνσταντίνος Τσιλίδης προέκυψε ότι, «υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια πως η παχυσαρκία μετά τη διάγνωση καρκίνου μαστού αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου».
Αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, ο Δρ. Τσιλίδης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 20 προοπτικές μελέτες παρατήρησης και διαπίστωσαν ότι η άθληση σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και από καρκίνο του μαστού. Ενώ η αύξηση των επιπέδων της σωματικής δραστηριότητας συντελούσε σε έως 47% μειωμένο κίνδυνο.
Για να αξιολογήσουν τη σχέση διατροφής και έκβασης του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 108 μελέτες που αφορούσαν πάνω από 151.000 γυναίκες, εκ των οποίων πάνω από 14.900 είχαν αποβιώσει από οποιαδήποτε αιτία και 5.900 από καρκίνο του μαστού.
«Βρέθηκαν κάποια τεκμήρια ότι η κατανάλωση υγιεινών προτύπων διατροφής, διαιτητικών ινών και σόγιας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου», εξηγεί στο ygeiamou.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Εν κατακλείδι, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία του υγιούς τρόπου διαβίωσης (υγιεινή διατροφή, φυσιολογικό σωματικό βάρος και άθληση) για τις γυναίκες που έχουν λάβει την κατάλληλη φροντίδα υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Και ενισχύει την περαιτέρω υποστήριξη τους για την αποφυγή της παχυσαρκίας με ειδικά πρωτόκολλα διατροφής και άθλησης.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος του μαστού: Μικρότερος ο κίνδυνος για γυναίκες που ασκούνται
Καρκίνος Μαστού: Πότε «ξυπνάει» ο όγκος – Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας
Καρκίνος Μαστού: Η ευχάριστη καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο νόσησης