Η ποιότητα του αέρα θα μπορούσε να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Θα μπορούσε να επηρεάσει όμως εξίσου τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί ή το εμβόλιο προσφέρει κάποια επιπλέον προστασία;
Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 50.000 ασθενών με COVID-19 στη Νότια Καλιφόρνια. Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ποιότητα του αέρα στον τόπο κατοικίας και των ιατρικών αρχείων των ασθενών, διαπίστωσαν αρχικά ότι, ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα εμβόλια συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των νοσηλειών λόγω του κορωνοϊού.
«Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν περίπου 90% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από επιπλοκές του κορωνοϊού, και ακόμη και οι μερικώς εμβολιασμένοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% μικρότερο κίνδυνο» επισημαίνει η Zhanghua Chen, επίκουρη καθηγήτρια επιστημών πληθυσμού και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ωστόσο, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι – ιδίως τα λεπτά σωματίδια (PM2.5) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) – εξακολουθούν να να είναι επικίνδυνοι για όλους, καθώς ακόμα και για τους εμβολιασμένους, η έκθεση σε αυτούς τους δύο ρύπους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας έως και 30%.
«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι δείχνουν ότι, ενώ τα εμβόλια για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας, τα άτομα που εμβολιάζονται και εκτίθενται σε μολυσμένο αέρα εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χειρότερες εκβάσεις της νόσησης σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα που δεν εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Anny Xiang, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης του Kaiser Permanente Southern California (KPSC).
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine και συμπεριέλαβε στοιχεία 50.010 ασθενών, ηλικίας 12 ετών και άνω, που διαγνώστηκαν με COVID-19 τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2021, όταν επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα και πολλοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί.
Μακροπρόθεσμα, η ρύπανση συνδέεται με την αύξηση των καρδιαγγειακών και πνευμονικών παθήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με σοβαρότερα συμπτώματα του κορωνοϊού. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και θα μπορούσε ακόμη και να μεταβάλει την ανοσολογική απόκριση στον ιό.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ 30.912 ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί, η υψηλή βραχυπρόθεσμη έκθεση σε PM2,5 αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο κατά 13%, ενώ η μακροπρόθεσμη έκθεση αύξησε τον κίνδυνο κατά 24%. Για το NO2, η βραχυπρόθεσμη έκθεση αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 14% και η μακροπρόθεσμη έκθεση αύξησε τον κίνδυνο κατά 22%.
Αντίθετα, για τους πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένους, οι κίνδυνοι νοσηλείας που σχετίζονταν με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι – αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Η ομάδα των επιστημόνων θα συνεχίσει το ερευνητικό της έργο μελετώντας τις άμεσες επιπτώσεις των φίλτρων καθαρισμού του αέρα εσωτερικών χώρων στους ασθενείς με COVID-19.
Διαβάστε ακόμη:
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον