Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε έτος, αποτελώντας την υπ’ αριθμόν 1 αιτία θνητότητας και νοσηρότητας.
Με την ευκαιρία της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2022) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία στέλνει το μήνυμα «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά», και καλεί όλους μας να σκεφτούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την καρδιά μας για την ανθρωπότητα, τη φύση και πολύ περισσότερο για τον κάθε άνθρωπο.
«Χρησιμοποιούμε καρδιά σημαίνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να ενεργούμε με κουράγιο για να βοηθούμε τους άλλους. Η καρδιά είναι το μοναδικό όργανο που μπορούμε να ακούσουμε και να αισθανθούμε και είναι το πρώτο και το τελευταίο σημάδι της ζωής. Η καρδιά είναι ένα από τα λίγα πράγματα με τη δυναμική να μας ενώσει όλους μας ως ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από την πλευρά της, αναλαμβάνει κάθε χρόνο πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τι απειλεί την υγεία της καρδιάς
Η ανθρώπινη καρδιά είναι ο ισχυρότερος μυς στο σώμα. Με κάθε καρδιακό παλμό, η καρδιά αντλεί αίμα, μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα του σώματος.
Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, έλλειψη σωματικής άσκησης, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος.
Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.
Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών για την καρδιαγγειακή νόσο ποικίλλει ευρέως σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε.
Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχουν ως στόχο να κάνουν τη διαφορά στις ζωές όλης της ανθρωπότητας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. «Είτε πρόκειται για πιο άμεσες ενέργειες όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο αντί για ταξίδια με αυτοκίνητο, είτε για μακροπρόθεσμες προσπάθειες, όπως η υποστήριξη της νομοθεσίας για τον καθαρό αέρα, ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει σε έναν πιο υγιή πλανήτη με τον δικό του τρόπο» επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.
Το ψυχολογικό στρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση, η ξεκούραση και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων στρες.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσδοκά τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας, σε όλη τη χώρα, ώστε να ενημερωθούν, να εμπνευστούν και να βοηθήσουν στην επίτευξη καρδιαγγειακής υγείας για κάθε καρδιά.
Για τον σκοπό αυτό θα παρουσιάσει ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια, αφίσες και δελτία Τύπου, καθώς και στοχευμένη ενημέρωση για θέματα που άπτονται της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ειδήσεις σήμερα:
Υπουργείο Υγείας: Θα γίνει πιο ορθολογική κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο
Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις αντί για δύο μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας
Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος σε κατοίκους τριών δήμων της Αττικής