Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Όπως προέκυψε από την ανάλυση στοιχείων για περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς εγγεγραμμένους στο σύστημα υγείας Medicare που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με έμφραγμα μεταξύ 2014 και 2019, όσοι είχαν κάποια αυτοάνοση πάθηση, διέτρεχαν:
- 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια των δύο σχεδόν ετών παρακολούθησης
- 12% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια
- 8% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν και δεύτερο έμφραγμα
- 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν επιπλέον αγγειοπλαστική (επέμβαση διάνοιξης αρτηρίας), εάν είχαν κάνει μια τέτοια επέμβαση κατά τη στιγμή της καρδιακής προσβολής τους).
Παρατηρήθηκε επιπλέον ότι τα άτομα με αυτοάνοση νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε κοινές θεραπείες για την αποκατάσταση της ροής του αίματος μετά από έμφραγμα, όπως η επέμβαση bypass ή δεύτερη αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα δεν ήταν αρκετά υγιή για να υποβληθούν σε τέτοιες επεμβατικές διαδικασίες ή ότι η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών τους δεν το επέτρεψε» ανέφερε ο Δρ Amgad Mentias, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής Lerner της Κλινικής του Cleveland.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις που επιβιώνουν από έμφραγμα πρέπει να ελέγχουν τους παράγοντες κινδύνου για προβλήματα της καρδιαγγειακής τους υγείας. Από το σύνολο του πληθυσμού που έλεγξαν κατά τη μελέτη, το 4% είχε μια αυτοάνοση ασθένεια με συχνότερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακολουθούμενη από τον λύκο, την ψωρίαση και την πολλαπλή σκλήρυνση.
Διαβάστε επίσης:
Σακχαρώδης Διαβήτης: Ποια είναι η σχέση του με τα αυτοάνοσα νοσήματα
Αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχώσεις και σχιζοφρένεια: Και όμως συνδέονται – Δείτε πώς
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι – Ο ρόλος της διατροφής