Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2) μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την καρδιά τους, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Τα πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι η λήψη ΜΣΑΦ ακόμα και βραχυπρόθεσμα σχετίζεται με εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια, επαληθεύοντας παλαιότερες μελέτες που είχαν εντοπίσει τη σχέση στον γενικό πληθυσμό αλλά όχι συγκεκριμένα σε άτομα με διαβήτη, μια ομάδα υψηλού κινδύνου για την καρδιακή νόσο. «Περίπου ένας στους έξι ασθενείς με ΣΔ2 ζήτησε τουλάχιστον μία συνταγογράφηση ΜΣΑΦ μέσα σε έναν χρόνο» σχολίασε σχετικά ο πρώτος συγγραφέας, Δρ Anders Holt, επισημαίνοντας την ανάγκη ιατρικής συμβουλής πριν τη λήψη οποιουδήποτε νέου φαρμάκου για τους εν λόγω ασθενείς.
Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε στοιχεία από μητρώα της Δανίας για 331.189 άτομα με ΣΔ2 (62 ετών κατά μέσο όρο και 44% γυναίκες) το διάστημα 1998-2021 και τις συνταγογραφήσεις ΜΣΑΦ (σελεκοξίμπη, δικλοφενάκη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη) πριν την πρώτη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά το πρώτο έτος από την ένταξη στη μελέτη, 16% ασθενείς δήλωσαν τουλάχιστον μία συνταγογράφηση ΜΣΑΦ και ένα 3% τουλάχιστον τρεις, 12,2% για ιβουπροφαίνη, 3,3% για δικλοφενάκη, 0,9% για ναπροξένη και 0,4% για σελεκοξίμπη. Έξι περίπου χρόνια μετά οπότε έγινε επαναξιολόγηση του δείγματος, 23.308 ασθενείς είχαν νοσηλευτεί πρώτη φορά στη ζωή τους για καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα ΜΣΑΦ συνδέθηκαν με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, κυρίως οι ιβουπροφαίνη και δικλοφενάκη, φάρμακα με τη συχνότερη συνταγογράφηση ωστόσο καθώς επεσήμαναν οι ερευνητές για να διευκρινίσουν πως η ναπροξένη και η σελεκοξίμπη δεν είναι «αθώα» φάρμακα.
Για ποιους ενδείκνυνται
Διερευνώντας τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας εξαιτίας λήψης ΜΣΑΦ σε υποομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με ρυθμισμένο διαβήτη (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 48 mmol/mol) και ενήλικες κάτω των 65 ετών δεν κινδυνεύουν από τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, σε αντίθεση με τους άνω των 65 ετών και, κυρίως, όσους κάνουν σπανίως ή πρώτη φορά χρήση ΜΣΑΦ.
Σύμφωνα με τον Δρ Holt «πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με ΣΔ2. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν έναν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν εξετάζεται η χρήση αυτών των φαρμάκων. Τα δεδομένα από την άλλη δείχνουν ότι είναι ασφαλής η συνταγογράφηση βραχυπρόθεσμης χορήγησης ΜΣΑΦ σε ασθενείς κάτω των 65 ετών και/ή με καλά ρυθμισμένο διαβήτη».
Διαβάστε επίσης:
Καρδιακή ανεπάρκεια: Πιο ευάλωτοι οι μοναχικοί ασθενείς – Δείτε γιατί
Καρδιακή ανεπάρκεια: Η άσκηση που ξανανιώνει την καρδιά – Η σωτήρια συχνότητα
Καρδιακή ανεπάρκεια: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο – Δύο κούπες κάνουν τη διαφορά