Δυο και τρεις φορές θα πρέπει να σκεφτούν την απόφαση τρυπήματος της γλώσσας ή των χειλιών όσοι σκέφτονται να κοσμήσουν το πρόσωπό τους με αυτόν τον τρόπο, μια απόφαση με αντίκτυπο στη στοματική τους υγεία. Σε αυτό καταλήγει πρόσφατη ανασκόπηση οκτώ μελετών, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας στην Κοπεγχάγη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Greifswald στη Γερμανία και του Πανεπιστημίου του Basel στην Ελβετία. Η ανασκόπηση βρίσκεται στο στάδιο προδημοσίευσης.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα στοιχεία από 408 συνολικά συμμετέχοντες με 236 piercing στα χείλια και 236 στη γλώσσα συνολικά, έδειξαν ότι τα σκουλαρίκια στα παραπάνω σημεία συνδέθηκαν με συμπτώματα περιοδοντίτιδας. Ειδικότερα:
- τρεις στις πέντε μελέτες διαπίστωσαν βαθύτερους περιοδοντικούς θύλακες στα δόντια που «γειτόνευαν» με το piercing στη γλώσσα
- τρεις στις τέσσερις μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δοντιών
- δύο στις τρεις έδειξαν αιμορραγία στα ούλα και
- οι τέσσερις μελέτες που επικεντρώθηκαν στην υποχώρηση των ούλων κατέληξαν στην άμεση σύνδεσή της με το piercing στα χείλη
- οι πιθανότητες βλάβης στα δόντια ή τα ούλα πολλαπλασιάζονταν με την πάροδο του χρόνου.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως είχαν το στοματικό piercing (κυρίως μεταλλικό) από έναν μήνα έως 19 έτη, ενώ ένας στους πέντε συνολικά είχαν περισσότερα από ένα.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα στοματικά piercing και κυρίως στη γλώσσα πλήττουν τη γειτονική οδοντοστοιχία και προκαλούν αιμορραγία και υποχώρηση στα ούλα», επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της ομάδας Δρ Clemens Walter από το Greifswald και πρόσθεσε ότι όσοι έφεραν σκουλαρίκι στη γλώσσα είχαν υποστεί σημαντική βλάβη στους δύο κεντρικούς τομείς (κοπτήρες) της κάτω γνάθου, δόντια με σημαντικό ρόλο στη μάσηση της τροφής.
Ο καθηγητής συνέστησε σε όσους έχουν τέτοια piercing την άμεση αφαίρεσή τους ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των δοντιών και ούλων και επέστησε την προσοχή στους γονείς που, μέσα στα πολλά θέματα προς αντιπαράθεση με τα παιδιά τους, πρέπει να αποφασίσουν και αν θα τους επιστρέψουν να τρυπήσουν τη γλώσσα ή τα χείλη.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 5% των νέων ενηλίκων έχει αποκτήσει στοματικό piercing και κυρίως στη γλώσσα, με τα ποσοστά πενταπλάσια για τις γυναίκες.
Διαβάστε επίσης:
Προσέχετε τα δόντια σας; Τι σημαίνει αυτό για τη βαρύτητα της Covid-19
Καρκίνος Στόματος: Πέντε τρόποι να τον προλάβετε
Προσέχετε τα δόντια σας; Τι σημαίνει αυτό για τη βαρύτητα της Covid-19