Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που πάσχουν όμως από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Πεπτικών Παθήσεων (DDW) και προσθέτει ακόμα μια παράμετρο στο ενδεχόμενο των παθήσεων της καρδιάς.
«Η ομάδα μας θεωρούσε ότι τα άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιωνδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως με έκπληξη διαπιστώσαμε αυτή τη σύνδεση με τις καρδιαγγειακές νόσους», δήλωσε ο Karn Wijarnpreecha, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης μεταμόσχευσης του ήπατος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πολύ συχνά, παραβλέπουμε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος με φυσιολογικό βάρος, επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από εκείνους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όμως, αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέσει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο» επισημαίνει.
Αν και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, δηλαδή η συσσώρευση ποσότητας λίπους στο ήπαρ, εμφανίζεται συχνότερα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, δεν αποτελούν εξαίρεση και τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστο ερευνητικό υλικό που να αφορά αυτή τη μονάδα πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη που αφορούσε σε 10.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) και είχαν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021, έτσι ώστε να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης του ήπατος, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος των ασθενών ως εξής:
- αδύνατοι (ΔΜΣ= 18,5 έως 24,9)
- υπέρβαροι (ΔΜΣ=25-29,9),
- παχύσαρκοι κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9)
- παχύσαρκοι κατηγορίας 2-3 (ΔΜΣ=35-<40).
Διαπιστώθηκε ότι οι αδύνατοι ασθενείς, αν και είχαν χαμηλότερο επιπολασμό της κίρρωσης του ήπατος, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. παρουσίασαν υψηλότερο επιπολασμό της περιφερικής αγγειακής νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, την εμφάνισή τους σε αυτούς τους ασθενείς δεν επηρέαζε η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία, σύμφωνα με περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων.
Μετά από αυτά τα ανατρεπτικά αποτελέσματα, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις έρευνες που θα εστιάσουν μακροπρόθεσμα σε αδύνατους ασθενείς, για να διαπιστωθεί εάν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ως αποτέλεσμα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Τέλος, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους θεράποντες ιατρούς να μην παραβλέπουν τους αδύνατους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει στην υγεία τους, πάρομοιες με εκείνες των υπέρβαρων και παχύσαρκων.
Διαβάστε επίσης:
Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Ήπαρ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που προκαλούν τοξική ηπατίτιδα – Η αντιμετώπιση
Ήπαρ: Η πιο συχνή νόσος που το απειλεί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο