Πιθανή σύνδεση μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του άσθματος και της παχυσαρκίας αποκάλυψε νέα έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Thorax.. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα κορτικοστεροειδή που συχνά χρειάζεται να παίρνουν οι ενήλικες που υποφέρουν από άσθμα έχουν μία ανεπιθύμητη παράπλευρη επίδραση: Αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Μάλιστα, οι πιθανότητες ενισχύονται όταν η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή χαπιών.
«Τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται διά του στόματος χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με άσθμα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ασθενών που έχουν χρόνιο ιστορικό άσθματος. Αυτά τα φάρμακα έχουν συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Subhabrata Moitra, επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στο Έντμοντον του Καναδά. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας.
«Συχνά, τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα συνταγογραφούνται αδιακρίτως, χωρίς να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί έχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του άσθματος, συμπεριλαμβανομένων των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, αλλά και των νέων βιολογικών φαρμάκων.
Ο Moitra και η ομάδα του αξιοποίησαν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Κοινότητα για την Αναπνευστική Υγεία που είχαν συλλεχθεί μεταξύ του 1990 και του 2014 και αφορούσαν σε περισσότερους από 8.700 ανθρώπους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 17% των ανθρώπων με άσθμα έγιναν παχύσαρκοι σε αυτό το χρονικό διάστημα, έναντι 15% ατόμων χωρίς άσθμα. Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι που υπέφεραν από χρόνιο άσθμα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι συγκριτικά με όσους υπέφεραν για συντομότερο χρονικό διάστημα. Η ίδια πιθανότητα εκτοξευόταν στο 99% σε όσους λάμβαναν κορτικοστεροειδή διά του στόματος, έναντι όσων δεν είχαν υπαχθεί σε τέτοιου είδους θεραπεία. Το φύλο δεν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, ο Moitra παρατήρησε ότι η παχυσαρκία δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του άσθματος. «Η παχυσαρκία επιδεινώνει το άσθμα και μετά χρειάζονται περισσότερα φάρμακα για να αντιμετωπιστεί. Επομένως, είναι φαύλος κύκλος», εξήγησε.
Η Δρ. Sherry Farzan, ωστόσο, αλλεργιολόγος στο Northwell Health in Great Neck της Νέας Υόρκης παρατηρεί ότι τα διά του στόματος κορτικοστεροειδή δεν εξηγούν πλήρως την εμφάνιση παχυσαρκίας στους ασθενείς που τα λαμβάνουν. «Η σχέση μεταξύ του άσθματος και της παχυσαρκίας είναι διαπιστωμένη, με την παχυσαρκία να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλά και να καθιστά την αντιμετώπισή του πιο δύσκολη, μειώνοντας την επιδραστικότητα ορισμένων φαρμάκων», παρατηρεί η Δρ. Farzan. Η ίδια προσθέτει ότι τα διά του στόματος κορτικοστεροειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν την αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν εξηγούν πλήρως την εμφάνιση παχυσαρκίας σε ασθενείς με άσθμα, καθώς, σύμφωνα με την Δρ. Farzan, παχυσαρκία παρατηρείται και σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
«Η χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα και η διάρκεια του άσθματος μπορεί να είναι συνδυαστικοί παράγοντες που υποδεικνύουν ότι η υποκείμενη σοβαρότητα του άσθματος είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που σχετίζεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας», είπε.
Η μελέτη, ωστόσο, τονίζει τη σοβαρότητα της προσεκτικής λήψης των διά του στόματος κορτικοστεροειδών στους ασθματικούς ασθενείς, καθώς αυτή είναι η μοναδική ελεγχόμενη μεταβλητή που συνδέεται με την παχυσαρκία, σημειώνει η Farzan.
«Θα ήταν ιδανικό για τους ασθενείς μας να περιορίσουμε την χορήγηση αυτών των κορτικοστεροειδών μόνο στις περιπτώσεις που κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Κρίνεται, όμως, απαραίτητο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα να για διαπιστωθεί η ακριβής σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του άσθματος, ώστε να εντοπίσουμε τις κατάλληλες θεραπείες για τους ασθενείς», καταλήγει η Farzan.
Διαβάστε ακόμη:
Άσθμα: Πότε καλύπτεται από το ασφαλιστικό συμβόλαιο και πότε όχι
Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί
Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού