Μια απρόσεχτη κίνηση με το ταψί στο φούρνο ή το μπρίκι στο γκαζάκι και… καίγεται το χέρι σας. Η επόμενη κίνησή σας, ορθώς, είναι να ανοίξετε τη βρύση στο κρύο και να βάλετε το χέρι σας από κάτω για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο.
Ο καθηγητής Hugh Wright από το Γενικό Νοσοκομείο Leeds διεξήγαγε έρευνα σε ιστούς δέρματος βάσει της οποίας καταλήγει στο συμπεράσμα ότι πρεπει να αφήσουμε το χέρι μας κάτω από το τρεχούμενο κρυο νερό για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η βλάβη στο δέρμα θα περιοριστεί κατά 56% σύμφωνα με τον βρετανό ερευνητή που πειραματίστηκε με 30 δείγματα ιστού δέρματος.
Ο βρετανός καθηγητής επισημαίνει ότι η συνήθης σύσταση για άφθονο κρύο νερό στο δέρμα που έχει υποστεί ελαφρύ έγκαυμα (πρώτου βαθμού) για δέκα λεπτά δεν επαρκεί. Απαιτείται το διπλάσιο χρονικο διάστημα για να υπάρχει βέλτιστο αποτέλεσμα και να μειωθεί η έκταση και το βάθος του εγκαύματος.
Τα πειράματα διεξήχθησαν με ελαφρείς τύπους εγκαυμάτων όπως π.χ. το κάψιμο από βραστό νερό ή ένα καυτό ταψί στο φούρνο – που είναι και τα πιο συνηθισμένα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Wright το κρύο νερό (όχι παγωμένο) παρεμποδίζει τους μηχανισμούς φθοράς του δέρματος που ενεργοποιούνται εξαιτίας του εγκαύματος. Συγκεκριμένα η πρακτική αυτή παρεμποδίζει την υπερέκκριση των φλεγμονωδών κυτοκινών που αυξάνουν την βλάβη του δέρματος.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Βρετανική Εταιρεία Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών και δείχνουν ότι, εάν αυξηθεί ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν με τον παραπάνω τρόπο ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού θα μειωθεί η ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τα ελαφρά εγκαύματα.