Με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται αντιμέτωποι οι μεσήλικες άνδρες που είναι αγχώδεις και ανησυχούν περισσότερο, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Για να βρουν τη σχέση μεταξύ του άγχους και των παραγόντων κινδύνου καρδιομεταβολικών νοσημάτων με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την Normative Aging Study – μια διαχρονική μελέτη των διαδικασιών γήρανσης των ανδρών με βάση τη Βοστώνη. Η μελέτη περιλαμβάνει βετεράνους και μη βετεράνους.
Η ανάλυση που έγινε περιελάμβανε 1.561 άνδρες 53 ετών περίπου, που το 1975 είχαν συμπληρώσει ειδικά τεστ για την αξιολόγηση του νευρωτισμού και της ανησυχίας και δεν είχαν κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, ρωτήθηκαν πόσο συχνά ανησυχούσαν για 20 αντικείμενα που τους ετέθησαν με το 0 να σημαίνει ποτέ και το 4 να σημαίνει συνέχεια.
«Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που περιλαμβάνει την τάση να ερμηνεύει κανείς τις καταστάσεις ως απειλητικές, αγχωτικές ή/και συντριπτικές. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού είναι επιρρεπή στο να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα- όπως φόβο, άγχος, θλίψη και θυμό– πιο έντονα και πιο συχνά» εξηγεί η Lewina Lee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή της Βοστόνης. Σύμφωνα με την ίδια, «η ανησυχία μπορεί να είναι προσαρμοστική και να οδηγήσει σε εποικοδομητικές λύσεις ή να γίνει ανθυγιεινή, ανεξέλεγκτη και να παρεμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή».
Μετά την αρχική αξιολόγηση, οι άνδρες υποβάλλονταν σε σωματομετρικό έλεγχο και εξετάσεις αίματος κάθε 3-5 χρόνια μέχρι να αποβιώσουν και συνολικά μέχρι το 2015. Την περίοδο παρακολούθησής τους, μετρήθηκαν επτά καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου: συστολική αρτηριακή πίεση, διαστολική αρτηριακή πίεση, ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, παχυσαρκία, επίπεδα σακχάρου και ρυθμός καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων και δείκτης φλεγμονής.
Αργότερα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το αν εμφάνισαν ή όχι έξι ή περισσότερους παράγοντες υψηλού κινδύνου για την περίοδο της έρευνας. Και αυτό γιατί όπως λέει η Lee «η ύπαρξη έξι ή περισσότερων τέτοιων δεικτών υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αναπτυχθεί κάποια καρδιομεταβολική νόσος».
Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως:
- Μεταξύ των ηλικιών 33 έως 65 ετών, ο μέσος αριθμός των καρδιομεταβολικών παραγόντων υψηλού κινδύνου αυξήθηκε κατά περίπου έναν κάθε δεκαετία, με μέσο όρο 3,8 παράγοντες κινδύνου έως τα 65 έτη. Η αύξηση ήταν βραδύτερη μετά από αυτή την ηλικία.
- Σε όλες τις ηλικίες, οι συμμετέχοντες με υψηλότερο επίπεδα νευρωτισμού είχαν μεγαλύτερο αριθμό καρδιομεταβολικών παραγόντων υψηλού κινδύνου.
- Ο υψηλότερος νευρωτισμός συσχετίστηκε με 13% υψηλότερη πιθανότητα ύπαρξης έξι ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.
- Τα υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας συσχετίστηκαν με 10% μεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης έξι ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.
«Βρήκαμε πως ο κίνδυνος καρδιομεταβολικής νόσου αυξανόταν καθώς οι άνδρες γερνούσαν, δηλαδή από τη δεκαετία των 30 έως τα 80, ανεξάρτητα από τα επίπεδα άγχους, ενώ οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ανησυχίας είχαν σταθερά υψηλότερη πιθανότητα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Lee.
Σύμφωνα με τους ειδικούς «τα άτομα που διακατέχονται από άγχος και ανησυχούν διαρκώς θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην καρδιομεταβολική τους υγεία. Κάνοντας για παράδειγμα τακτικές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα».
Διαβάστε επίσης:
Άγχος και κατάθλιψη: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που φέρνει τα πάνω – κάτω στον εγκέφαλο – Δείτε γιατί
Τα άγχος μας καταστρέφει – Υπερβολικά αγχωμένος ο ένας στους τρεις
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να νικήσετε το άγχος και την κατάθλιψη