Μία νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν τρισδιάστατη εικόνα των αρτηριών του ασθενούς, ενώ τον εγχειρίζουν.
Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται για την πλοήγηση μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του ασθενούς και σκοπό έχει την αντιμετώπιση θρομβώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και πλήθος άλλων ασθενειών στο κοντινό μέλλον.
Μέχρι πρότινος για να πραγματοποιηθεί αυτή η λεπτή, μη επεμβατική διαδικασία απαιτούσε από τους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν απεικόνιση δύο διαστάσεων (2D) με ακτινογραφίες, εκθέτοντας τόσον τον ασθενή όσο και τους ίδιους σε ακτινοβολία.
Ο νέος καθετήρας, σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και περιλαμβάνει ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες οι οποίοι τροφοδοτούν εικόνες σε πραγματικό χρόνο από το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, σε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας καθιστώντας την διαδικασία πιο ασφαλή και πιο λεπτομερή από ποτέ. Οι ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στους καθετήρες καταγράφουν το μέγεθος και το σχήμα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα δεδομένα καταγράφονται μέσω της εικονικής πραγματικότητας και αποστέλλονται σαν τρισδιάστατη εικόνα στα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας του γιατρού.
«Αυτή η τεχνολογία σε θέτει εντός του σώματος και καθιστά ορατά ακόμα και τα μικρότερα τμήματά του», δηλώνει ο επεμβατικός ακτινολόγος Δρ. Wayne Monsky.
Η τεχνολογία αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη, περιλαμβάνοντας ένα ειδικό καθετήρα και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, κάτι που εξαλείφει την ανάγκη για ακτινογραφίες. Επιπλέον είναι κατά πολύ φτηνότερη αλλά και φορητή. «Εάν μάλιστα εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την φορητή και φτηνή τεχνολογία για να πραγματοποιούν διαδικασίες επεμβατικής ακτινολογίας σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές» εξηγεί ο Δρ. Monsky.