Ακόμα και με ορισμένα χρόνια καθυστέρηση μπορεί να γίνει η διάγνωση μιας ασθένειας σε μία γυναίκα συγκριτικά με έναν άνδρα, σύμφωνα με μια δανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications. Έτσι συνήθως μια γυναίκα διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από κάτι σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι ένας άνδρας για την ίδια πάθηση.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσαν στοιχεία για 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους και 770 ξεχωριστές ασθένειες.
Όπως διαπίστωσε ο καθηγητής Søren Brunak και η ομάδα του κατά μέσο όρο η ίδια ασθένεια διαγιγνώσκεται με χρονική υστέρηση τεσσάρων ετών σε μια γυναίκα σε σχέση με ένα άνδρα. Στις περιπτώσεις καρκίνου η διαφορά είναι γύρω στα δυόμισι χρόνια, ενώ στις μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η διάγνωση στις γυναίκες γίνεται περίπου 4,5 χρόνια αργότερα.
Η οστεοπόρωση είναι μια από τις εξαιρέσεις, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως πρώτα στις γυναίκες, προτού καν πάθουν κάποιο κάταγμα, αντίθετα με τους άνδρες, στους οποίους η διάγνωση γίνεται συχνά μετά από το κάταγμα.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και κατά πόσο οφείλεται στα γονίδια, στο περιβάλλον, στα διαγνωστικά κριτήρια, σε λίγο απ’ όλα αυτά ή σε κάτι άλλο.