Καμιά αιτιολογική σχέση μεταξύ της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και του σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barré (Γκιλάν-Μπαρέ) δεν υπάρχει, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain στις 14 Δεκεμβρίου.
Η μελέτη έρχεται σε απάντηση κάποιων αναφορών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα συσχετίζοντας περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου με τη νόσο COVID-19.
Παράλληλα, ανέλυσαν σε βάθος τα περιστατικά Guillain-Barré που συνέβησαν το 2020 σε σχέση πάντα με τη νόσο COVID-19. Την περίοδο 2016-2019 η συχνότητα του συνδρόμου στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν από 1,65 έως 1,88 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως.
Το 2020 υπήρξε διακύμανση της συχνότητα του συνδρόμου Guillain-Barré και της COVID-19 μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ των δύο νοσημάτων. Η συχνότητα του συνδρόμου ήταν μειωμένη μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2020 συγκριτικά με τους ίδιους μήνες την περίοδο 2016-2019.
Σε μια ανεξάρτητη ομάδα 47 περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barré (13 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με COVID-19, 12 πιθανές COVID-19, 22 μη-COVID-19), δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ως προς τις νευρολογικές επιπτώσεις του συνδρόμου, του χρόνου μέχρι το κατώτερο σημείο λειτουργικότητας του ασθενή, της νευροφυσιολογίας, των ευρημάτων του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ή το κλινικό αποτέλεσμα μεταξύ των ομάδων.
Διασωλήνωση έγινε συχνότερα στην ομάδα των ασθενών που επηρεάστηκαν από τη COVID-19 (54% έναντι 23%). «Η επιδημιολογική μας μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένη συχνότητα του συνδρόμου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιθέτως μάλιστα υπήρξε μείωση και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της νόσου COVID-19 και του Guillain-Barré», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο (1 ή 2:100.000 άτομα) αυτοάνοσο νόσημα αγνώστου αιτιολογίας.
Η αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των νευρο-αντανακλαστικών.
Οι ασθενείς εμφανίζουν αρχικά μούδιασμα και αδυναμία στα κάτω άκρα, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες το σύνδρομο Guillain-Barré έχει παρατηρηθεί ότι εκδηλώνεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες ή ακόμα εβδομάδες.
Από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέσα σε 2 εβδομάδες επέρχεται η μέγιστη αδυναμία, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα υποχωρεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα της υποτροπής.
Σχολεία: Να ανοίξουν μόνο δημοτικά και νηπιαγωγεία εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι