Μήνυμα ελπίδας σε όσους έχουν ανάγκη από αίμα στέλνει για ακόμη μία φορά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 διοργανώνει τη 13η εθελοντική αιμοδοσία του, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», συνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος που δημιούργησε το 2013.
Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:30 έως τις 18:00 και είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», πλέον δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και συνεπώς όλοι μπορούν να αιμοδοτήσουν.
«Ήρθε η ώρα της αιμοδοσίας μας, λίγο πιο νωρίς από τον αρχικό προγραμματισμό μας. Άλλωστε όταν κάποιος ζητάει να τον βοηθήσεις, δεν του λες «συγγνώμη αλλά δεν σε έχω στο πρόγραμμά μου». Δίνεις απλόχερα τη βοήθειά σου γιατί ξέρεις ότι την χρειάζεται. Έτσι λοιπόν, επειδή υπάρχουν πολλοί που χρειάζονται το αίμα μας χωρίς να το έχουν προγραμματίσει, καλούμε όλα τα μέλη μας με τους συγγενείς και τους φίλους που μπορούν να αιμοδοτήσουν, να συμμετάσχουν και σε αυτή την αιμοδοσία», δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, Θάνος Αλειφτήρας.
Οδηγίες για αιμοδότες
Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
• Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας είτε τον ΑΜΚΑ σας είτε την αστυνομική ταυτότητα.
• Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. Όχι μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Δεν πρέπει να είστε νηστικοί ούτε να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.
• Δεν πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
• Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν 3-4 μέρες πιο πριν.
• Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
• Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
• Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι (6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
• Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
• Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
• Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.