Τον προβληματισμό τους για τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου και την απογοήτευσή τους για τη μη αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού για τη φαρμακευτική πολιτική.
Με επιστολή, προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που υπογράφει εκ μέρους του ΣΦΕΕ ο πρόεδρος, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Σύνδεσμος διατυπώνει τις ενστάσεις του αναφορικά με τη δέσμη των νέων μέτρων για το πεδίο του φαρμάκου και επανέρχεται στο πάγιο αίτημά του να μην περιλαμβάνονται στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα ποσά που προορίζονται για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια.
Ζητεί, επίσης, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση να ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης που ακολουθήθηκε και στην Πορτογαλία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια: να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Κυβέρνηση (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης) για 3 χρόνια, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές και προωθώντας την προβλεψιμότητα.
Οι πέντε ενστάσεις του ΣΦΕΕ
Αναφορικά με τα μέτρα συγκράτησης της δαπάνης, «τα οποία πολύ σωστά ψηφίσατε, όπως το ΗΤΑ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα κοκ» ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως «καθυστερούν στην εφαρμογή τους, γεγονός που σημαίνει ότι και το 2019 όλο το βάρος του μη ελέγχου της δαπάνης θα πέσει πάλι στην φαρμακοβιομηχανία μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου clawback».
Για την ανακατανομή του clawback ο ΣΦΕΕ παρατηρεί πως το αποτέλεσμα θα είναι τιμωρητικό για τις εταιρίες που θα καταφέρουν να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. «Θα τιμωρηθούν συμμετέχοντας σε ένα «πρόστιμο» από 150 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ ανάλογα με την έκβαση του clawback. Το «πρόστιμο» αυτό για το 2018 ήταν περίπου 60 εκατ. ευρώ! Σε μια χώρα που αναζητά την ανάπτυξη εσείς την τιμωρείτε!» αναφέρεται στην επιστολή.
Κενή περιοχομένου θεωρούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας την αύξηση κατά 45 εκατ. ευρώ στον νοσοκομειακό προϋπολογισμό του επόμενου έτους: «είναι ένα ελάχιστο ποσό μπροστά στην πραγματική δαπάνη που απαιτείται και εκφράζεται με clawback και rebates πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ ή 43% της δαπάνης (Νοσοκομεία ΕΣΥ και 1Α ΕΟΠΥΥ) λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν έγινε καμία διόρθωση στη δαπάνη αυτή το 2018, όπως γίνονταν τα τελευταία 2 χρόνια. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι νομοθετείτε κλειστούς προϋπολογισμούς σε επίπεδο ATC4 ή ATC5 (κατηγορία ή προϊόν) στα Νοσοκομεία για το 2019, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα 12.12.2018 δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης το 2018 και οι εταιρίες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα».
Σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης εμμένουν στη θέση ότι η σύγκλιση των τιμών πρέπει πάντα να είναι από το Μέσο Όρο των τριών (3) χαμηλοτέρων τιμών της Ευρωζώνης και όχι από τις δύο χαμηλότερες τιμές όπως προκρίνει το υπουργείο.
Για την κατάργηση του 25% rebate, δηλαδή έκπτωση, για τις νέες δραστικές και την αντικατάστασή του από το 5/4/3/2/1%, αναφέρουν ότι συμφωνούν αλλά ζητούν να αποσυνδεθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.